czwartek, 24 lipca 2014

Zupa krem z bobu.



Pyszny krem z bobem i brokułem. Uwielbiam zupy typu krem: gęste, takie w których wyraźnie da się wyczuć smak warzyw. Można do nich dołączyć różne dodatki jak grzanki, jogurt czy sery. Ten krem oficjanie dołącza do dwóch moich ulubionych, które już pojawiły się na blogu: z dyni oraz z kukurydzy. Dzisiejsza wersja tej zupy w niczym nie jest gorsza od dwóch poprzednich: ma piękny, naturalny zielony kolor i bardzo wyczuwalny smak bobu. Zapewniam, że warto pomęczyć się z jego łuskaniem





Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

  • 750 g bobu
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 1 duży por
  • 1 brokuł
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Do średniego garnka wlać wodę i wsypać bób. Dodać 1 łyżkę soli i gotować przez 35-45 minut (sprawdzać czy jest już miękki). Następnie wystudzić i usunąć skorupki.

Zagotować brokuła, około 7 minut do miękkości.
Olej rozgrzać na patelni. Cebulę i pora drobno posiekać, wrzucić na gorący tłuszcz. Podsmażać około 5 minut, ciągle mieszając. Zestawić z ognia gdy warzywa będą lekko zarumienione.

Do zimnego bulionu dodać wszystkie wcześniej przygotowane warzywa i zmiksować na gładką masę. Skosztować i doprawić według uznania. Następnie zagotować i podawać.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Broad bean, leek and broccoli soup.



Preparation:  50 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 4.

  • 750 g broad been
  • 350 ml vegetable stock
  • 1 small onion
  • 1 large leek
  • 1 broccoli
  • 3 tbsp canola oil
  • salt and pepper

Directions:

Prepare two big pot filled with hot water. Then boil the broccoli and bean separately. Until bean is well done you have to boil it about 35-45 minutes. Broccoli will be ready after 7 minutes. When bean is soft, wait until it's chilled and remove the hulls.

Slice the onion and leek.

Heat oil on non stick frying pan. When it's hot add onion and leek. Fry about 4 minutes, stirring from time to time.

Place the broccoli, bean and onion with leek in the broth and ix using food processor until it's smooth and cream
Season with salt and pepper and heat before serving.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)





2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma naprawdę fantastyczny, pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...