piątek, 11 lipca 2014

Ciasto jogurtowe z truskawkami.




Szybkie ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już ostatnia propozycja truskawkowa na ten sezon, także delektujcie się. Przechodzimy na inne owoce sezonowe w planach borówki, bób, maliny oraz kukurydza:)



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 70 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków.

  • 2 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pól szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego
  • 120 g masła
  • szczypta soli
  • 750 g truskawek

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej



Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek

Truskawki umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.

Mleko wymieszać z jogurtem naturalnym.

W dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem. Może to trwać nawet do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Potem wmieszać olej. Mąkę wraz z proszkiem i solą, przesiać. Dodawać do masy z masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.

Pozostałe białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy, mieszając łyżką.

Do przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.

Pieczemy 70 minut. Gotowe do podania od razu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Strawberry yogurt cake.

Preparation:  20 minutes.
Baking: 70 minutes.
All readyabout 1,5 h.
Servings: 20.

  • 2 eggs
  • 1 cup caster sugar
  • 2 tbsp baking powder
  • 2 tbsp canola oil
  • 2 cups all purpose flour
  • 1/2 cup milk
  • 1 cup Greek yogurt
  • 120 g butter
  • a pinch of salt
  • 750 g strawberries, hulled and halved

Directions:

Line 22x30 cm baking pan with parchment paper. Preheat the oven to 180C.

Separate whites from yolks. Place whites in the fridge.

Mix milk with yogurt.

In a medium bowl place softened butter and sugar, beat until it's light, pale and fluffy. Then add yolks, one by one, keep beating. Then mix in the canola oil. Stiff in flour with baking powder and salt. Add alternately flour mixture and milk mixture, until it's all gone. Mix until it;s well combined and smooth.

Beat the whites until stiff and shiny, mix in into prepared batter. Pour all ready mixture into prepared pan, top with strawberries and bake for about 70 minutes,


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...