czwartek, 31 lipca 2014

Powidła wiśniowe.


Powidła z wiśni niezwykle aromatyczne, bardzo wyraziste, robione domowym sposobem. Najbardziej popularne są powidła śliwkowe, jednak u mnie w domu często robi się je właśnie z wiśni. Lubię obydwie wersje, ale te wiśniowe mają o wiele bardziej głęboki smak. Idealnie nadają się tez do deserów z czekoladą, na blogu niedługo pojawi się pyszny tort czekoladowy z tymi powidłami:) W przepisie podaję dwa sposoby: z sokownikiem i bez. Obydwa sposoby są wypróbowane i równie smaczne. Metoda z sokownikiem jest nieco szybsza, gdyż czas smażenia jest krótszy. Jedyną ich wadą jest to, ze trzeba na ich przygotowanie poświecić, aż dwa dni ( choć poza mieszaniem wkład własny jest niewielki:)) ale zapewniam, że warto. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował wersji wiśniowej to gorąco polecam!



Przygotowanie: 30 minut.
Gotowanie: 6 godzin.
Gotowe do podania: 2 dni.
Ilość porcji z przepisu: około 8 średnich słoików. 


  • 3 kilogramy wiśni, umytych i wydrylowanych
  • 400 g cukru ( można dać mniej lub więcej, wedle uznania)
  • duży garnek z grubym dnem (najlepiej żeliwny)
  • drewniana łyżka
  • sparzone słoiki

Wykonanie:

Bez sokownika:

Wydrylowane i umyte wiśnie wrzucić do dużego garnka. Zasypać cukrem i postawić na mały gaz. Smażyć przez około 4 godziny,na malutkim gazie, mieszając drewnianą łyżką. Mieszając należy dokładnie dotykać łyżką dna garnka, aby mieć pewność, że owoce się nie przypalą. Po tym czasie wyłączyć, przykryć pokrywką i zostawić na noc aby się odstały. Drugiego dnia smażymy powidła w identyczny sposób: pod koniec smażenia powinny być bardzo gęste i kleiste – wtedy wiadomo, że są już gotowe. Po 3 godzinach wyłączamy gaz i jeszcze gorące przelewamy do słoików. Słoiki odstawić do góry dnem do wystudzenia.

Z sokownikiem:

Z wydrylowanych wiśni za pomocą sokownika, oddzielić sok od miąższu. Do garnka włożyc sam miąższ, sok zostaje nam gratis. Następnie postępować dokładnie tak samo jak w metodzie bez sokownika: czas smażenia będzie jednak krótszy ze względu na brak soku. Najważniejsze jest aby ogień był bardzo mały, pamiętać o mieszaniu oraz o tym, że na końcu powinny być bardzo gęste.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Cherry stew.


Preparation:  30 minutes.
Cooking: 6 hours.
All readytwo days.
Servings: 8 medium jars.

  • 3kg cherries, pitted
  • 500 g sugar ( you can add more or less if You want )
  • large pot with thick bottom
  • wodden spon
  • jars
Directions:

Place pitted cheeries in the large pot and add sugar. Place on a very small heat. And stew for about 4 hours, stirring constantly. Then turn off the heat and set aside the pot, covering with a lid. Set aside for a one night. On the second day againd stew the cherries, for 3 hours, on a very small heat. Ad the end the stew should be very thick. Pout the stew into the jars, screw the top and place upside down. Waith until it's totally cold.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...