wtorek, 15 lipca 2014

Sernik z ricotty z owocami.


Lekki sernik z ricotty na owsianym spodzie z malinami, borówkami i poziomkami. Cudowny, idealny deser na lato ze świeżymi owocami. Spód jest bardzo chrupiący, z dodatkiem miodu i cynamonu, natomiast masa kremowa i lekka. Na wierzchu znajdują się dwa rodzaje malin, poziomki i borówki. Oczywiście owoce można dobrać wedle gustu lub tego co mamy akurat w lodówce, a sernik na pewno nie straci. Polecam serdecznie ten sernik, jest idealny na gorące dni:)




Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.
Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.


Spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Sernik:
  • 500 g ricotty
  • 250 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 ml mleka skondensowanego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 3 łyżkach wrzątku.

Ponadto: ulubione owoce (maliny, poziomki i borówki).
Wykonanie:

Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C.

Płatki nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić do ostygnięcia.

Sernik:

Ricottę odsączyć z wody i włożyć do średniego garnka. Dodać ser, mleko skondensowane i śmietankę, zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Następnie wmieszać rozpuszczoną żelatynę. Przygotowaną masę wylać na całkowicie schłodzony spód, udekorować owocami i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Ricotta cheesecake.

Soft ricotta cheesecake with berries on oat bottom.

Preparation:  20 minutes.
Baking:10 minutes.
All readyabout 4 hours.
Servings: 10.


Oat bottom:

  • 1 cup rolled oats
  • 2 tbsp liquid honey
  • 2 tbsp butter, melted and chilled
  • `/2 tsp cinnamon

Cheesecake:

  • 500 g ricotta cheese
  • 250 g cream cheese
  • 150 ml condensed milk
  • 50 ml double cream
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp of boiling water
  • some blackberries, raspberries and wild strawberries.

Directions:

Prepare 22 cm round baking tin, preheat the oven to 180C.

Mix honey with cinnamon and butter. Pour into oats and mix well. Place the mixture in the tin, press evenly over the base. Bake for 10 minutes. Set aside to chill.

Place cream cheese and ricotta on a medium bowl, add cream, condensed milk, Mix well and lastly stir in dissolved gelatin. Pour into prepared tin and top with berries. Place on the fridge for at least 4 hours



Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Nie miałam pojęcia o żółtych malinach, zdjęcia są znakomite a ciasto na pewno jeszcze lepsze! pozdrawiam gorąco :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...