niedziela, 6 lipca 2014

Truskawkowa chmurka.


Lekki i puszysty biszkopt z delikatną masą z serka i truskawek. Błyskawiczne, wyjątkowo pyszne i letnie ciasto.




Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

* przepis na biszkopt pochodzi ze strony Moje Wypieki.

Sernik:

  • 350 g truskawek, szypułkowanych
  • 900 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 350 ml mleka skondensowanego
  • 200 g białej czekolady
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku


Wykonanie:

Blachę o 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 175C.

Białka wbić do dużej miski i dodać sól. Żółtka odłożyć na bok. Obydwie mąki przesiać. Białka ubić na sztywno. Następnie dodawać cukier, stopniowo, cały czas miksując. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać po jednym żółtko, cały czas miksując. Na koniec przesiać do jajek obydwie mąki, zmniejszając obroty na najniższą prędkość. Masę przelać do przygotowanej blachy i piec przez 35-40 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Masa serowa:

Truskawki rozgnieść na miazgę, np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Powstały sok odlać tak aby pozostał sam miąższ.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do całkowitego ostudzenia.

Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Poczekać, aż całkiem zastygnie.

Ser zmiksować ze śmietanką, mlekiem, schłodzoną czekoladą ( jeśli za bardzo zastygnie można ja rozrobić ze śmietanką). Następnie wmieszać wcześniej przygotowane truskawki. Zastygniętą żelatynę postawić na gazie i rozpuścić, cały czas mieszając. Powinna był płynna, ale nie nazbyt ciepła. Wlać do przygotowanej masy serowej i wymieszać. Ser wylać na wystudzony biszkopt i wstawić do lodówki, na minimum 4 godziny do zastygnięcia. Przetrzymywać w lodówce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
___________
_______________________________________________________________________________

Strawberry and cream cheese cake.



Preparation:  30 minutes.
Baking: 40 minutes.
All readyabout 4 hours.
Servings: 20.


Cheesecake mousse:
  • 350 g strawberries, hulled
  • 900 g cream cheese
  • 350 ml can condensed milk
  • 200 g white chocolate, melted and chilled
  • 250 ml double cream
  • 3 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water

Sponge cake:
  • 5 eggs
  • 3/4 cup sugar
  • 3/4 all purpose flour
  • 1/4 cup corn meal
  • a pinch of salt

Directions:

Line 25x30 cm baking pan with a parchment paper. Preheat the oven to 175C.

Separate whites from yolks. Set aside the yolks. Add salt to he whites and beat until shiny and stiff. Keep beating, adding sugar. Then add yolks, one by one. Then stiff in both flours and mix until well combined. Pour into prepared baking pan and bake for 40 minutes. Set aside to chill.

Cream cheese mouse:

Blend the strawberries. Set aside.

Melt the white chocolate, set aside to chill.

Dissolve the gelatin, set aside to chill.

Mix cream cheese with double cream, milk, white chocolate, Then mix in blended strawberries and gelatin. Place chilled sponge cake on the baking pan, pour into the cheese mixture. Place in the fridge for about 2 hours to set.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. prezentuje sie wspaniale!
    uwielbiam takie proste ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...