czwartek, 17 lipca 2014

Krem z kukurydzy.



Kremowa zupa z kukurydzą i mlekiem kokosowym na ostro. Bardzo prosta zupa o niezwykle głębokim smaku i orientalnej nucie. Bardzo gęsta, niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca. Naturalnie słodkie ziarna kukurydzy świetnie komponują się z dodatkiem curry i ostrej papryki.




Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

  • 5 kolb kukurydzy
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka startego imbiru
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Usunąć ziarna z kukurydzy używając ostrego noża.

Olej rozgrzać na patelni. Cebulę drobno posiekać i wrzucić na gorący tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz imbir. Podsmażać, ciągle mieszając. Gdy cebula będzie lekko złota dodać ziarna kukurydzy i smażyć do 7 minut, mieszając od czasu do czasu.

Bulion doprowadzić do wrzenia. Dodać całą zawartość patelni, wszystkie przyprawy i gotować przez 25 minut bez przykrycia. Po tym czasie odebrać trochę płynu do miseczki i rozrobić w nim mleko kokosowe. Wlać z powrotem do garnka, zamieszać i pozostawić do wystygnięcia. Następnie używając blendera zmiksować całość do uzyskania gładkiego kremu. Całość podgrzać, skosztować i dodać jeszcze trochę przypraw jeżeli będzie to konieczne. Podawać gorące.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)







_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Coconut and corn creamy soup.



Preparation:  50 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 4.

  • 5 corncobs , maize removed
  • 350 ml vegetable stock
  • 1 small onion, chopped
  • 2 garlic cloves, crushed
  • 3 tbsp canola oil
  • 1 tsp grated ginger
  • 1/2 tsp sweet pepper
  • 1 tsp curry
  • 1/2 tsp turmeric
  • 1/2 tsp red pepper
  • 150 ml coconut cream
  • salt and pepper

Directions:

Heat oil on non stick frying pan. When it's hot add onion, garlic and ginger. Fry about 4 minutes, stirring from time to time. Then add corn and fry about 7 minutes.

Heat the vegetable stock. When it's boiling add corn mixture, all seasonings and stir. Boil for about 25 minutes, without the lid. After this time pour into coconut cream and mix. Set aside to chill and blend, using food processor, until it's creamy. Heat before serving, and if You think it\s necessary add some more seasonings.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...