sobota, 19 lipca 2014

Tort porzeczkowy.



Biszkopt przekładany galaretką porzeczkową i kremem mascarpone. Sezon na porzeczki trwa na całego, w domu już stoi kilkanaście słoików z dżemem. Bardzo lubię porzeczki deserach gdyż ich naturalna kwasowość fajnie kontrastuje się ze słodkimi kremami. Do galaretki dodałam jeszcze nieco czerwonego wina Merlot, który jeszcze bardziej podkreślił ich smak. Cudowny tort, nieco wykwintny ale wyjątkowo pyszny:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Biszkopt:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Galaretka:
  • 500 g czarnej porzeczki
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 50 ml wina czerwonego Merlot
  • 60 g cukru
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dno tortownicy o średnicy 18 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Połowę masy przelać do blachy i piec 25 minut. Powtórzyć z resztą ciasta. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i każdy blat przekroić na pół. 

Galaretka:

Porzeczki umyć i wrzucić na patelnię. Położyć na gaz i podgrzewać dopóki puszczą sok. Następnie dodać cukier i wino, pomieszać. Trzymać na ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sok się zredukuje i owoce zgęstnieją. Wmieszać żelatynę i odstawić do ostygnięcia.

Krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie dodać mascarpone i wymieszać. Na koniec wmieszać rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę.


Biszkopty przekładać kolejno: galaretką, połową masy mascarpone i znowu porzeczkami. Reszta masy ozdobić tort. Pozostawić w lodówce na całą noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Blackcurrant and mascarpone cream torte. 



Preparation:  60 minutes.
Baking: 45 minutes.
All readysecond day.
Servings: 10.


Sponge cake:

  • 6 eggs, room temperature
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder
Cream:

  • 300 ml double cream
  • 2 gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • 250 g mascarpone cheese
  • 4 łtbsp caster sugar

Blackcurrant:

  • 500 g blackcurrant
  • 3 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • 50 ml Merlot
  • 60 g sugar

Directions:

Cake:

Preheat the oven to 170C. Line two 18 cm baking pan with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into two. Bake for 25 minutes and set aside to chill. When it's cold cut into halves.

Cream:


Beat the cold cream until is thick and shiny. Stir in caster sugar and mascarpone . Lastly add dissolved gelatin, mix well.

Blackcurrant jelly.
Place small saucepan on the heat, add berries, sugar , Merlot and boil until the mixture is thick. Stir in dissolved gelatin. Set aside to chill.

Assemble the cake: spread half of the jelly, then half of the mascarpone and the remaining jelly. Decorate with remaining mascarpone cream and place in the fridge to set.

Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. Ależ wysoki! Wygląda obłędnie. Też swego czasu robiłam śmietankowo-porzeczkowy więc potwierdzam - takie połączenie jest pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i bardZo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się obłędnie! Ile warstw, chcę kawałek, koniecznie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Interesujący przepis! Pozdrawiam i zapraszam do Nas na rozdawajkę z nagrodami!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...