środa, 2 lipca 2014

Przekładaniec truskawkowy.




Delikatne ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe. 



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 25 minut. 
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.

Biszkopt:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kremy:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 250 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 laski wanilii
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki cukru w kryształkach
Wykonanie:

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Blaszkę 20 na 20 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do blachy i piec 25 minut. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przekroić na trzy równe części.


Kremy:

Połowę truskawek zmiksować na pure. Przełożyć na patelnię, dodać cukier i podgrzewać do 15 minut, aż zgęstnieją. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Pozostałe truskawki pokroić na cienkie plasterki.

Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i ziarna wanilii. Następnie wmieszać serek i żelatynę. Powstała masę podzielić na pół, do jednej części dodać sos z truskawek i dobrze wymieszać.

Pierwszy blat posmarować białą masą, przykryć drugim biszkoptem. Pozostałe dwa blaty posmarować masą truskawkową, wierzch udekorować plasterkami truskawek.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)







_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Strawberry sponge cake.

Fluffy sponge cake with strawberry and cheese mousse.



Preparation:  60 minutes.
Baking: 25 minutes.
All readysecond day.
Servings: 20.


Sponge cake:
  • 6 eggs, room temperature
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder

Mousse:
  • 400 ml double cream
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 50 ml of hot water
  • 250 g cream cheese
  • 2 vanilla sticks
  • 4 tbsp sugar
  • 4 tbsp caster sugar


Directions:

Cake:

Preheat the oven to 170C. Line 20x20 cm baking pan with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into the pan. Bake for 25 minutes and set aside to chill. When it's cold cut into three.

Mousses:

Blend half of the strawberries. Place small saucepan on the heat, add strawberries, sugar and boil until the mixture is thick. Set aside to chill.

Remaining strawberries cut into slices.

Beat the cold cream until is thick and shiny. Stir in caster sugar and vanilla beans . Lastly add cream cheese and dissolved gelatin, mix well. Separate the mousse into two, mix in chilled strawberries into one half.

Spread white mousse on the first sponge cake, cover with second one. Then spread remaining strawberry mouse onto remaining two sponge cakes and garnish with fresh strawberries.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



3 komentarze:

  1. Ciasta -i torty mają coś ze zjawiskowej krainy baśni -j bajek-

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile tych truskawek? Nigdzie w przepisie nie jest wspomniane. Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 400 g truskawek, już dopisuję. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...