wtorek, 22 lipca 2014

Babeczki z ricottą i owocami.


Delikatne muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu. Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą, która nadaje deserom wyjątkowej lekkości. Ostatnio pojawiła się w serniku z owocami teraz w muffinkach, a w najbliższym czasie pojawi się jeszcze w innych przepisach. Co do samych babeczek to wyszły bardzo pyszne: niezbyt słodkie i bardzo puszyste.



Przygotowanie:10 minut.
Pieczenie: 35 minut.
Gotowe do podania: około godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 babeczek.


  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 200 g sera ricotta
  • 3 łyżki masła
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g borówek
  • 200 g malin

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać d0 180C, przygotować foremki na muffiny.

Masło rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Owoce umyć. Czekoladę posiekać na kawałki.

W dużej misce wymieszać obydwie mąki, proszek, cukier oraz sól.

W drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem oraz ostudzonym masłem. Potem wmieszać ricottę. Masę przelać do sypkich składników i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać łyżką czekoladę oraz owoce.

Masę przełożyć do foremek i piec przez 25-30 minut.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)









_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Ricotta and berry muffins.




Preparation:  10 minutes.
All ready35 minutes.
Servings: 10.

  • 1 1/2 cup all purpose flour
  • 1 cup meal
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 3/4 cup sugar
  • 2 eggs
  • 200 g ricotta cheese
  • 3 tbsp butter
  • 1 1/3 cup milk
  • 100 g dark chocolate
  • 200 g blueberries
  • 200 g raspberries

Directions:

Preheat the oven to 180C. Prepare muffin tin.

Melt the butter and set aside to chill. Roughly chop the chocolate.

In a big bowl mix both flours, baking powder, sugar and salt.

In a second bowl mix eggs with milk and chilled butter. Then mix in ricotta cheese. Pour into flour mixture and stir until it's well combined. Pour the batter into tin and bake for 25 - 30 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



6 komentarzy:

  1. Cudne!
    Chce się po nie sięgnąć od razu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają! Masz chyba jakąś specjalną foremkę do muffinek, bo wyszły takie fajne w kształcie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki:) Foremek używam tych: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/80175251/. Piekłam w nich już kilka razy i kształt wychodzi idealny, bardzo przypadły mi do gustu. Pozdrawiam.

      Usuń
  3. świetnie nadziewane babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, wyglądają wspaniale :) Jestem pewna, że smakował wybornie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...