niedziela, 1 grudnia 2013

Sernik zimowy.





Korzenny sernik na piernikowym spodzie.
Bardzo wyrazisty i sycący sernik. Słodzony miodem gryczanym co nadaje mu wyjątkowego smaku oraz koloru. Spód zrobiony z piernika oraz dodatek przyprawy korzennej nadają mu zimowego i świątecznego wyrazu. Najlepiej smakuje ze szklanką ciepłego mleka:) Tym miłym akcentem rozpoczynamy serię wpisów świątecznych, szykujcie się na wiele pysznych deserów:)




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Spód piernikowy:

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru pudru
  • łyżka masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • duża łyżka przyprawy korzennej

Ser:

  • 750 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 6 łyżek płynnego miodu, gryczanego
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki cukru muscovado

Polewa:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej 
Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Masło, miód i cukier podgrzać w garnuszku , mieszając do uzyskania jednolitej masy. Pozostawić do ostudzenia. W drugiej misce przesianą mąkę zmieszać z sodą i przyprawą korzenną. Następnie dodać roztrzepane jajko oraz ostudzoną miksturę i dobrze wyrobić ciasto. Jeżeli będzie wydawać się zbyt płynne można dodać łyżkę lub dwie mąki. Przygotowanym ciastem wyłożyć tortownicę: spód oraz boki. Spód piec 15-20 minut.


Ser zmiksować z jajkami, śmietanką, płynnym miodem, cukrem oraz przyprawą. Kiedy spód piernikowy będzie upieczony, wylać ser i piec kolejne 50 minut. Po zakończeniu pieczenia sernik studzić w wyłączonym piekarniku, potem poza nim w tortownicy.

Czekoladę rozpuścić ze śmietanką, miodem i przyprawą:  polać nią sernik. Najlepiej aby sernik całą noc odpoczywał w lodówce.

Przepis na piernik pochodzi z Kuchni Polskiej. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!



Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Gingerbread cheesecake.


Lovely winter cheesecake with gingerbread flavor.



Preparation: 40 minutes.
Baking: 85 minutes.
All ready: 4 hours or second day.
Serves: 12.

Gingerbread bottom:
  • 2 ½ cup all purpose flour
  • ½ cup liquid honey
  • 1 egg, whisked
  • ½ cup caster sugar
  • 1 tbsp unsalted butter
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tbsp spice

Cheesecake:
  • 750 g cream cheese
  • 2 eggs
  • 100 ml double cream
  • 6 tbsp liquid honey
  • 1 tbsp spice
  • 3 tbsp muscovado sugar

Ganache:
  • 150 g dark chocolate
  • 3 tbsp double cream

Directions:


Preheat the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan .

Place butter, honey and sugar on a pan and heat until it's well melted, stirring from time to time. Set aside to chill. In a medium bowl place stiffed flour, soda and spice. Mix in whisked egg and honey mixture, knead the dough until well combined. If You think its too liquid add 1 or 2 tbsp of flour.
Line pan with the dough: both bottom and sides. Bake for 15-20 minutes,

Mix cream cheese with eggs, cream, honey, sugar and spice. Pour into baked gingerbread bottom and bake for another 50 minutes. Set aside to chill : first in the turned off oven then outside it.

Melt the chocolate in a small pot with cream, honey and spice. Spread on baked and chilled cheesecake. The best for cheesecake is to stay all night in the fridge.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

15 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale ! Aż mnie naszła ochota na takie słodkości a tu taka godzina ... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przesmacznie. I podobnie musi smakować... Też dziś rozpoczęłam serię wpisów świątecznych, w końcu mamy grudzień:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ten "falisty" wierzch z czekolady, a w smaku musi być bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sernik naprawdę zachwyca - nie tylko smakiem, w co nie wątpię, ale i wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieziemsko się prezentuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jak go zobaczyłam to pomyślałam jedno - O matko! to musi być dobre! :) Myślę, że wypróbuję przepis i to szybko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia w pieczeniu, oby zasmakował:) U mnie zrobił furorę i zniknął w jeden dzień :)

      Usuń
  7. Świetny pomysł, bardzo mi się podoba. U mnie też piernikowo, ale dosłownie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. This looks so beautiful. Will you please let me know if there is any substitute to eggs in the cheesecake filling ?
    Thanks a lot !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank You:) I always use regular (non substitute) eggs, also in this recipe. Greetings:)

      Usuń
  9. Zachwycający :) Musiał cudownie intensywnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. This cheesecake looks so fabulous! I love everything about it.
    Pinned!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ wyrośnięty piernik!
    Co prawda nie lubię gryczanego miodu, ze względu na jego dość specyficzny smak, ale Wasze ciacho wygląda tak, że na pewno bym się na takie skusiła.;)

    Pozdrawiam, Ka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miód gryczany można spokojnie zastąpić innym rodzajem. Również pozdrawiamy:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...