środa, 4 grudnia 2013

Paszteciki i barszcz.


Drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami oraz barszcz czerwony.
Połączenie klasyki z odrobiną nowoczesności. Przepis na barszcz, którym się z Wami dzielę jest od zawsze w mojej rodzinie i co rok przyrządzamy go tak samo. Paszteciki natomiast to nieco inna forma podania kapusty z grzybami. Ciasto drożdżowe jest dosyć specyficzne i inne niż zwykłe: bardzo cienkie i miękkie. Często wykorzystujemy je do bułeczek z różnymi nadzieniami. Paszteciki wyszły delikatne: idealnie pasują do wyrazistego barszczu.



Przygotowanie: 50 minut.
Gotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 pasztecików

    Ciasto:
  • 140 ml lekko ciepłego mleka
  • łyżeczka drożdży suszonych
  • łyżeczka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka masła

Kapusta:
  • 300 g kapusty kiszonej
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 50 g masła
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz
  • żółtko roztrzepane z łyżką mleka

Barszcz:
  • 2 litry wywaru z kury lub wołowiny
  • 500 gram obranych buraków
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 ml zakwasu na żur
  • 50 ml koncentratu z buraków
  • sól i pieprz
  • liść laurowy , ziele angielskie

Wykonanie:

Barszcz:

Buraki obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić do wrzącego rosołu, dodać obrane ząbki czosnku, liść, ziele i gotować 20 minut. Następnie dodać zakwas, koncentrat, sól oraz pieprz i gotować kolejne 10 minut. Skosztować i ewentualnie doprawić.

Ciasto:

Masło roztopić.
Mleko podgrzać, wrzucić drożdże i cukier, dobrze wymieszać.
W dużym garnku wymieszać mąkę, drożdże z mlekiem i cukrem oraz masło. Zagniatać całość, aż ciasto będzie gładkie i dobrze zlepione.
Gotowe ciasto włożyć do garnka i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kapusta:

Kapustę zalać wrzątkiem, dodać przyprawy i gotować 20 minut. Po tym czasie odcedzić z wody i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie na patelni rozgrzać masło z olejem. Drobno posiekać cebulę i pokroić pieczarki. Na tłuszczu zeszklić cebulkę i dodać pieczarki. Smażyć około 5-10 minut. Wystudzoną kapustę odcisnąć z pozostałej wody i bardzo drobno posiekać. Wrzucić do cebuli z pieczarkami i podsmażać chwilę. Następnie dosolić i dopieprzyć do smaku.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Gotowe ciasto cienko rozwałkować w kształcie prostokąta. Wyłożyć na nie kapustę pozostawiając brzegi wolne od farszu. Zawinąć w roladę rozpoczynając od dłuższego boku. Roladę kroić na na małe kwadraty i przekładać na papier do pieczenia. Paszteciki posmarować żółtkiem i piec przez 20 – 25 minut.

Podawać ciepłe z gorącym barszczem.






Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...