niedziela, 15 grudnia 2013

Ciasto Rumowa Rodzynka.



Ciemne biszkopty przekładane masą budyniową z rumowymi rodzynkami i polewą czekoladową. 
Kolejny zeszytowy przepis, który okazał się fantastyczny. Ciasto ma bardzo wyrazisty smak a rodzynki maczane w rumie jeszcze potęgują wrażenie. Spróbujcie koniecznie:)



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień

Ilość porcji z przepisu: około 30 kawałków.

Biszkopt:


  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 250 g miękkiego masła

Ponadto:

  • mały słoik dżemu z czarnej porzeczki
  • 400 g rodzynek
  • 300 ml rumu
  • 1 biała czekolada
  • 1 gorzka czekolada
  • 100 g masła
Wykonanie:

Dzień przed przygotowaniem rodzynki wsypać do dużego słoika i zalać rumem. Kiedy zabierzemy się do przygotowania ciasta rodzynki odsączyć z alkoholu, pozostawiając go do naponczowania.

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C, dużą blachę do pieczenia ( 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem dopóki nie będą całkowicie sztywne. Dalej miksując, dodawać po 2-3 łyżki cukru. Po wmieszaniu całego cukru zacząć dodawać na przemian żółtko i łyżkę wody, cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać sypkie składniki, dodając najpierw pół mącznej masy, następnie drugie pół. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, okrężnymi ruchami. Ciasto przelać do formy i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Chwilę studzić w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz. Wyjąć z blachy.

Masa:

2 szklanki mleka wlać do garnka i podgrzać. W pozostałym mleko rozrobić budynie z cukrem. Gdy mleko będzie wrzeć, wlać budynie i cały czas mieszać do uzyskania gęstej konsystencji. Pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło ubić na puch. Następnie cały czas miksując dodawać po kilka łyżek zimnego budyniu.

Wystudzony biszkopt przeciąć na pół. Obydwa blaty naponczować pozostałym rumem. Na pierwszy blat wyłożyć połowę masy i przykryć drugim biszkoptem. Wierzch drugiego posmarować dżemem z czarnej porzeczki i przykryć masą. Wstawić do lodówki na pół godziny


Polewa:

Do garnuszka włożyć dwie czekolady i masło, podgrzewać do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Dodać rodzynki i wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, ale nie nazbyt długo: polewa wtedy będzie zbyt twarda. Lekko przestudzoną polewę wyłożyć na wierch ciasta. Chłodzić całą noc w lodówce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Rum and raisins cake.


Cake with raisins, rum and chocolate custard.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 20 minutes
All ready: second day
Serves: about 30 squares


Sponge Cake:
  • 1 1/3 cup all purpose flour
  • 3 tbsp dark baking cocoa
  • 5 eggs
  • a pinch of salt
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • 4 tbsp cold water

Chocolate custard:

  • 2 ½ milk
  • 4 tbsp sugar
  • 2 instant chocolate puddings
  • 250 g softened butter

Moreover:

  • 1 small jar of blackcurrant jam
  • 400 g raisins
  • 300 ml rum
  • 100 g white chocolate
  • 100 g dark chocolate
  • 100 g butter



Directions:


1 day before making the cake place raisins on a big jar and pour into the rum. Set aside. When You will start baking separate raisins from the rum.


Sponge Cake:

Preheat the oven to 180C. Line about 25x35 cm baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolks. Place stiffed flour, cocoa and baking powder in a bowl and mix well.

Add a pinch of salt into the whites and beat until stiff and shiny. Add about 2-3 tbsp of sugar at one time, sill beating. When all sugar in gone , keep mixing, alternately add one yolk and one tbsp of water, until all ingredients are combined. Lastly add flour mixture and using wooden spoon combine with eggs mixture. Pour it into prepared pan and bake for 20 minutes. Set aside to chill.


Custard:

Heat 2 cups of milk in a pot. In remaining milk dissolve puddings and sugar. Pour the mixture into boiling milk and stir until it's thick and creamy. Set aside to chill completely.

Beat softened butter until pale and fluffy. The Keep beating, adding 1-2 tbsp custard. When it's well combined place in the fridge.

Cooled sponge cake cut into half. Spread some rum on the first one and pour ½ of the custard. Cover with second sponge cake and do the same thing with remaining rum. Then spread jam on the cake and cover up with remaining custard. Place in the fridge for about 30 minutes.



Raisins ganache:

Place bot chocolates and butter in a pot and heat until it's melted and well combined. Stir in the raisins. Set aside to chill. Lastly cover the cake with raisins ganache and refrigerate for 1 night.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...