niedziela, 8 grudnia 2013

Zatopiona śliwka.



Biszkopt przekładany kremem budyniowym z suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.
Nie wiem jak u Was, ale u mnie święta zwiastują nie tylko piernik czy grzyby, lecz ciasta z masami maślanymi. Zwykle pieczemy lekkie ciasta z owocami, torty lub serniki. Natomiast, gdy przychodzi Wigilia lub Wielkanoc do łask wracają przekładane ciasta z masami. Choć w tym roku dostałam zlecenie na Wiśniową Pokusę , tak wszystkim smakowała:) Ciasto pochodzi z domowego zeszytu i robiłam je po raz pierwszy. Miłym zaskoczeniem okazała się polewa z dodatkiem galaretki: ma na prawdę świetną konsystencję i cierpko słodki smak. Całość jest delikatna i wyjątkowo pyszna:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 25 kawałków

Biszkopt:

  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki ciemnego kakao do wypieków
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody

Krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 4 żółtka
  • 300 g masła

Ponadto:

  • ½ kg suszonych śliwek
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • 100 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:

Śliwki namoczyć w wodzie.

Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dużą blachę ( mniej więcej 25x35 centymetrów) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem dopóki nie będą całkowicie sztywne. Dalej miksując, dodawać po 2-3 łyżki cukru. Po wmieszaniu całego cukru zacząć dodawać na przemian żółtko i łyżkę wody, cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać sypkie składniki, dodając najpierw pół mącznej masy, następnie drugie pół. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, okrężnymi ruchami. Ciasto przelać do formy i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Chwilę studzić w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz. Wyjąc z blachy.

Krem:

Mleko połączyć z żółtkami. Dodać cukier, cukier waniliowy oraz budynie i dokładnie wymieszać, położyć na gaz i podgrzewać cały czas mieszając. Masa powinna konsystencją przypominać budyń. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masło ubijać mikserem dopóki nie będzie puszyste i gładkie. Następnie dodawać po 2-3 łyżki wystudzonego budyniu cały czas miksując.

Polewa:

Śliwki odcedzić z wody i pokroić w paseczki.

Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wrzątku.

Połamaną czekoladę, śmietanę i masło umieścić w garnuszku i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, cały czas mieszając, dopóki dobrze się nie połącza, nie gotować! Do czekolady dodać rozpuszczoną galaretkę i pomieszać.

Biszkopt naponczować spirytusem. Na to wyłożyć masę budyniową, pokrojone śliwki i zalać wystudzoną polewą. Ciasto włożyć do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Plum custard cake.

Dark sponge cake with custard butter cream and ganache.




Preparation: 60 minutes.

Baking: 20 minutes.
All ready: second day
Serves: 20 squares.

Sponge Cake:
  • 1 1/3 cup all purpose flour
  • 3 tbsp dark baking cocoa
  • 5 eggs
  • a pinch of salt
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • 4 tbsp cold water

Custard butter cream:
  • 2 cups milk
  • 1 cup sugar
  • 15 g vanilla sugar
  • 2 instant vanilla puddings
  • 4 egg yolks
  • 300 g unsalted butter

Moreover:
  • ½ kg dried plums
  • ½ cup sour cream
  • 100 g unsalted butter
  • 200 g dark chocolate
  • 50 ml grain alcohol

Directions:

Place plums in a bowl and pour cold water into it.

Sponge Cake:

Preheat the oven to 180C. Line about 25x35 cm baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolks. Place stiffed flour, cocoa and baking powder in a bowl and mix well.

Add a pinch of salt into the whites and beat until stiff and shiny. Add about 2-3 tbsp of sugar at one time, sill beating. When all sugar in gone , keep mixing, alternately add one yolk and one tbsp of water, until all ingredients are combined. Lastly add flour mixture and using wooden spoon combine with eggs mixture. Pour it into prepared pan and bake for 20 minutes. Set aside to chill.


Custard butter cream:

Combine milk with yolks an a medium pot. Then add sugar, vanilla sugar and instant puddings and stir well. Place on the heat. Stir until the mixture isn't thick and creamy. Then set aside to coll down completely.

Beat the butter: it has to be creamy and fluffy. Then add half of the custard , when it's well combined mix in remaining custard.


Ganache:

Remove water form the plums and chop them.

Place butter, chocolate and cream on a small pot and heat until it's melted.


Spread alcohol on the sponge cake, then place custard on it. Sprinkle with plums and pour the ganache on the top. Cake has to rest one night in the fridge.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

12 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ile czekolady i do czego ta śmietana 18%?po za tym fajne chyba się skuszę i upiekę ;)

      Usuń
    2. Dziękuję za spostrzegawczość, już wszystko poprawione. Powodzenia w pieczeniu:)

      Usuń
  2. Oj chyba sie skusze na święta na to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszne ciasto! Coś czuję, że będę u Ciebie częstym gościem :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłąbym nieprzyzwoitą ilość tego ciacha!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. czy mogę prosić o przepis na maila?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja do kremu jeszcze dodaję 2 łyżki kakao i wychodzi ciemna masa :) pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...