środa, 11 grudnia 2013

Ciasteczka choinkowe.




Ciastka czekoladowe z lukrem królewskim: idealne do powieszenia na choinkę jako jadalne ozdoby.
Wspaniały pomysł na własnoręczne stworzenie ozdób. Koszt w porównaniu z tymi kupionymi w sklepie jest znikomy, a w dodatku można je zjeść:) Robienie samemu takich ozdób to świetna zabawa i dużo satysfakcji z wykonanej pracy. Potrzeba nam jedynie podstawowych składników, które prawie zawsze są w domu, foremek w ulubionym kształcie, kawałek sznurka lub wstążki i można zabierać się do pracy. Dzieci będą zachwycone, a i dorośli nie pogardzą zabawą:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 25 - 30 ciasteczek.

Ciastka:

  • 120 g mąki pszennej
  • 50 g ciemnego kakao do wypieków
  • szczypta soli
  • 90 g miękkiego masła
  • 120 g cukru pudru
  • 1 duże jajko

Lukier:

  • 2 duże białka ( lub 3 M )
  • 230 g cukru pudru

Dekoracja:

  • sznurek
  • czerwona wstążka
  • pokruszone laski cukrowe
Wykonanie:



Ciastka:

Piekarnik nagrzać do 180C. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Miękkie masło ubić mikserem na puch: powinno być gładkie i jasne. Następnie dodać cukier i miksować do połączenia składników. Wbić jajko i wmieszać w masę. Na koniec dodać przesianą mąkę, sól i kakao. Powstałe ciasto włożyć na folię i lekko rozgnieść. Zawinąć i wstawić do lodówki na 10-15 minut.
Po tym czasie wyjąc ciasto i rozkładowość na cienki placek. Za pomocą foremek wyciąć ciasteczka i przekładać na papier do pieczenia. Jeżeli chcemy powiesić ciasteczka na choince, za pomocą wykałaczki zrobić otworki. Piec przez 10-15 minut i pozostawić na chwilę na blasze do stwardnięcia. Odłożyć do całkowitego ostudzenia.

Lukier:

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie przesiać do nich połowę cukru i mieszając drewnianą łyżką, połączyć z białkami. Czynność powtórzyć zresztą cukru.


Gdy ciastka będą kompletnie wystudzone do rękawa cukierniczego przełożyć lukier i udekorować ciasteczka. Posypać dodatkami. Wcześniej można przeciągnąć sznurki przez otworki. Ciasteczka odłożyć na godzinę dwie, aby lukier stwardniał.

Przepis na ciastka pochodzi z książki „ Czekolada” Bardi.
Przepis na lukier pochodzi z domowego zeszytu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!









Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Christmas tree cookies.

Simple chocolate cookies with royal icing. Perfect as edible Christmas decoration.


Preparation: 60 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 25-30 cookies.

Cookies:

  • 120g all purpose flour
  • 50g dark baking cocoa
  • a pinch of salt
  • 90g softened butter
  • 120 g caster sugar
  • 1 big egg

Royal icing:

  • 2 big egg whites
  • 230 g caster sugar

And: crushed candy cane, ribbon, string,


Directions:


Preheat the oven to 180C. Line large baking pan with parchment paper.



Beat softened butter with sugar, until it's pale and fluffy. Then stir in egg. Lastly mix in stiffed cocoa, flour and salt, until it's very thick.

Form flat square from the dough and wrap it with a foil. Place in the fridge for 10-15 minutes. After this time remove the foil and roll the dough out: it has to be thin. Cut out cookies from the dought and place in the parchment paper. Bake for 10-15 minutes and set aside until chilled completely.

Royal Icing:

Place chilled yolks in a big bowl and beat until stiff and shiny, Then stir in half of the sugar with wodden spoon. When it's well combined stir in remaining sugar.

Using pastry bad decorate cooled cookies. Sprinkle with crushed candy cane. Set aside for about an hour to set.




Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...