sobota, 28 grudnia 2013

Korzenna drożdżówka.



Proste drożdżowe z dodatkiem przypraw korzennych.
Bardzo fajny i szybki przepis. Drożdżówka świetnie smakuje z miodem, dżemem lub masłem orzechowym i ma przyjemny pierniczkowy smak. Idealna na śniadanie:)

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 60 minut.
Ilość porcji z przepisu: 1 średni chlebek.

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w ¼ szklanki wrzątku
  • 100 ml miodu
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 50 g masła
  • pół opakowania przyprawy korzennej / piernikowej

Wykonanie:


Mleko podgrzać w garnuszku i dodać cukier 1 łyżkę mąki i drożdże. Dobrze rozmieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło, dodać miód i zamieszać.

Pozostałą mąkę wysypać na płaską powierzchnię, dodać miód z masłem, rozczyn oraz kawę i jajka. Zagnieść ciasto .

Podłużną foremkę średniej wielości posmarować odrobiona masła lub wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do niej wyrobione ciasto i przykryć ściereczką. odstawić na 20-25 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180C. Wyrośnięte ciasto piec przez około 20 minut. Pozostawić do ostygnięcia.

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Gingerbread loaf.

Simple gingerbread loaf based on yeast dough.


Preparation: 40 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 60 minutes.
Serves: 1 loaf.


  • 400 g all-purpose flour
  • 100 ml milk
  • 1 tsp sugar
  • 2 tbsp instant coffee dissolved in 50 ml boiling water
  • 100 ml honey
  • 50 g fresh yeast
  • 2 eggs
  • 50 g butter melted
  • 2 tbsp all spice


Directions:


Heat the milk a little bit, add 1 tbsp flour , yeast and sugar; mix well. Set aside.

Mix melted butter with honey and heat a little bit.


Place remaining flour on a bowl add honey, butter, yeast mixture and dissolved coffee. Knead the dough until it's smooth.

Line small bread pan with parchment paper and place the dough into it. Set aside into warm place for 20-25 minutes.

Preheat the oven to 180C. Bake the bread for about 20 minutes.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. korzenna drożdżówka brzmi zachęcająco! :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się, bardzo oryginalna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...