czwartek, 28 listopada 2013

Drożdżówki z serem.



Zawijane ciasto drożdżowe z dodatkiem serka i rodzynek.




Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12 bułeczek.


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli

Serek:
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego lub twarożku.
  • 200 g rodzynek
  • 50 ml rumu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru brązowego

Ponadto:

  • 1 żółtko rozrobione z łyżką mleka
Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie tortownice o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.

Rodzynki zamroczyć w rumie. Pozostawić na czas wyrastania ciasta.

W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.

Rodzynki odcedzić z rumu. Serek wymieszać z cukrem waniliowy oraz brązowym, żółtkiem, cynamonem rodzynkami i łyżką pozostałego rumu. ( rum można zastąpić olejkiem o smaku rumowym – wtedy należy dodać same rodzinki i kilka kropel aromatu).

Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak aby utworzyło duży i cienki prostokąt. Połowę serka rozsmarować na cieście pozostawiając brzegi wolne. Ciasto zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 6 równych cześć. Następnie ułożyć je w przygotowanej tortownicy nadzieniem do wierzchu zachowując równe odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. To samo powtórzyć z drogą połową ciasta.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem i piec przez 20-25 minut. Gotowe od razu po upieczeniu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cream cheese buns.


Buns with cream cheese filling and raisins.


Preparation: 80 minutes.
Baking: 25 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 12.

Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt

Filling:

  • 1 yolk
  • ½ tsp cinnamon
  • 500 g cream cheese
  • 200 g raisins
  • 50 ml rum
  • 15 g vanilla sugar
  • 4 tbsp brown sugar

Directions:


Preheat the oven to 180C. Line two 21 cm round baking pans with parchment paper.

Dough:

Pour the rum into bow with raisins. Set aside until the dough pastry is done.
Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.

Separate the raisins from rum. Mix the cream cheese with raisins, 1 tbsp of remaining rum, cinnamon, vanilla and brown sugar.

Cut the dough into two. Roll the first part out – it should resemble rectangle. Spread prepared cream cheese on the dough and roll it . Cut into 6 parts. Place the buns into prepared pan. Do the same with remaining dough. Bake for 20-25 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Z ciepłym mleczkiem pycha ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaaaaa. wyglądają super.
    naprawdę!

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności!
    Porywam jedną taką bułeczkę na śniadanko
    mniam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...