niedziela, 24 listopada 2013

Tort Wiśniowa Pokusa.




Ciasto czekoladowe z kremem i galaretką z dodatkiem wiśniówki.
Wariacja na temat deseru który już kiedyś pojawił się na blogu. Musy z wiśniówką zainspirowały do stworzenia pełnej wersji tego deseru. Wyszło pysznie i bardzo czekoladowo:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Ciasto czekoladowe :
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Kremy:
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mrożonych wiśni

Galaretka wiśniowa:

  • 4 kopiate łyżki konfitury wiśniowej
  • 200 g mrożonych wiśni
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 100 ml wiśniówki
Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Przygotować 3 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 3 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.


Kremy:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostudzenia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i podzielić na dwie równe porcje. Do jednej wmieszać rozpuszczona czekoladę. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru i zmiksować. Przygotowane kremy wstawić do lodówki.

Galaretka:

Wiśnie rozmrozić w dużej misce. Odsączyć z powstałego soku, pozostawiając go do galaretki.

200 g rozmrożonych wiśni wymieszać z konfiturą, sokiem, wiśniówką i żelatyną.

Na pierwszym blacie ciasta rozsmarować połowę musu czekoladowego, wyłożyć 200 g wiśni i przykryć je pozostałym musem. Na mus czekoladowy położyć drugi blat i rozsmarować na nim bitą śmietanę. Przykryć ostatnim blatem i posmarować galaretką. Tort chłodzić w lodówce całą noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Cherry jelly chocolate cake.

Chocolate cake layered with cherries, chocolate and whipped cream.



Preparation: 60 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.



Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee 
Mousses:

  • 400 ml double cream
  • 2 tbsp sugar
  • 120 g dark chocolate
  • 200 g frozen cherries

Cherry jelly:

  • 4 tbsp cherry preserve
  • 200 g frozen raspberries
  • 2 tsp gelatin dissolved int 50 ml boiling water, chilled
  • 100 ml kirsch

Directions:


Chocolate cake:


Preheat the oven to 180 degrees. Line three 22 cm each tins with a parchment paper.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Pour the mixture into prepared tins and bake for 15 minutes. Set aside to chill.


Mousses:

Melt the chocolate and set aside to chill.

Beat cooled double cream until it's stiff. Spread into two. To the first one stir in chilled chocolate. To the second add 2 tbsp of sugar and mix. Prepared mousses place in the fridge.

Jelly:

Defrost the cherries. Separate it from juice.
200 g defrosted cherries mix with preserve, juice, kirsch and gelatin.

Spread ½ of chocolate mousse on the first layer of the cake. Place 200 g cherries on it and cover with remaining chocolate mousse. Top with second layer of the cake and spread whipped cream on it. Top with last cake and prepared jelly. Freeze for 1 night.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

15 komentarzy:

  1. Wygląda olśniewająco, aż boję się myślec jk smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baaardzo piękne. A galaretką posmarować taką płynną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, zastygnie w lodówce - ciasto najlepiej składać z obręczą tortownicy. Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Jak z najlepszej cukierni! Przepiękny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy istnieje mozliwosc otrzymania pdf tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę podać swojego maila, chętnie wyślę wersję pdf:) Lub napisać na wiga.czarnecka@gmail.com , odeślę w odpowiedzi. Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Przepiekne zdjecia :)
      Tort prezentuje sie fantastycznie.
      Uwielbiam wisniowe kreacje <3

      Usuń
  5. Wow, tort wygląda świetnie i bardzo wytwornie. Zresztą połączenie wiśni i czekolady to już przeciez niebanalny smak:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie da się ukryć! Wygląd BARDZO kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowny !!! oby więcej takich przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Is it possible to freeze cake for a longer period? For a week, for example?

    Thnx!
    Anna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi. Honestly I didn't try to do it. You want to freeze assembled cake or just the chocolate sponge cakes?

      Usuń
  9. Tort wygląda imponująco i niezwykle smakowicie, ale kto ma w domu aż 3 tortownice do pieczenia w jednym rozmiarze ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spokojnie upiec w jednej. Ciasto podzielić na trzy równe części i piec po jednym blacie na raz. Zajmie nieco dłużej ale efekt będzie ten sam, pozdrawiam.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...