niedziela, 10 listopada 2013

Dyniowe z amarantusem.



Pełnoziarniste muffinki z ziarnem amarantusa, słonecznikiem, pestkami dyni i kremem dyniowym. 
Na fali dyniowych wypieków i dań nie można było pominąć muffinek. Babeczki są bardzo miękkie, dzięki ziarnom amarantusa mają zwartą konsystencję, a słonecznik i dynia przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Całości dopełnia ulubiony krem dyniowy: idealnie kremowy i pomarańczowy. Pyszna propozycja dla wielbicieli dyni i muffinek oczywiście:)



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10-12 muffinek.

Muffinki:

  • 250 g puree przygotowanego z dyni Hokkaido
  • ½ szklanki cukru muscovado
  • ¼ szklanki maślanki naturalnej
  • 20 ml oleju
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek ziaren amarantusa
  • garść pestek dyni
  • garść nasion słonecznika

Krem z dyni: 1/3 ilości kremu z tego przepisu.
Wykonanie:

Krem:

Krem przygotować zgodnie z tym przepisem, 1/3 całości. Krem można przygotować przed muffinami i wstawić do lodówki. Wtedy dobrze stężeje i łatwiej będzie się nim dekorować.

Muffinki:

Piekarnik nagrzać do 180C. Przygotować formę na muffiny.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i puree z dyni. Dokładnie wymieszać. Płynne składniki wlać do suchych i całość dokładnie wymieszać. Dodać amarantusa, dynie i słonecznika, jeszcze raz zamiesza.

Masę przelewać po równo do papilotek. Piec 20-25 minut.

Upieczone babeczki dokładnie wystudzić. Dekorować szprycą. Muffinki z kremem trzymać w lodówce.

Czekoladowe cupcakes widoczne na zdjęciach pochodzą z tego przepisu. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!








Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pumpkin muffins.

Wholemeal muffins with pumpkin mousse, sunflower and pumpkin seeds.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 1 hour.
Serves: 10-12 muffins.

  • 250 g canned pumpkin puree
  • ½ cup muscovado sugar
  • ¼ cup plain buttermilk
  • 20 ml canola oil
  • 1 egg
  • 1 egg white
  • 1 cup wholemeal flour
  • 1 tsp baking powder
  • ½ tsp baking soda
  • ½ tsp cinnamon
  • a pinch of salt
  • ¼ tsp cloves
  • 6 tbsp amaranths seeds
  • a handful of sunflower seeds
  • a handful of pumpkin seeds

* 1/3 pumpkin mousse from this recipe
Directions:


Mousse:

Prepare 1/3 portion of pumpkin mousse from this recipe. Place in the fridge for the time when you will be preparing muffins.

Muffins:

Preheat the oven to 180C. Prepare muffin baking pan.

Mix together all dry ingredients besides seeds and amaranths. Ina a second bowl beat lightly eggs, add buttermilk, oil and pumpkin puree. Mix well and pour into the dry mixture. Mix until well combined. Stir in seeds and amaranths. Pour the batter into baking pan. Bake for 20-25 minutes. Set aside to chill.

When muffin are cold decorate with pumpkin mousse.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...