piątek, 1 listopada 2013

Karpatka.




Ciasto parzone przekładane delikatnym kremem budyniowym.

Klasyczny i lubiany przez wszystkich przepis. Jest to prosty i szybki w wykonaniu deser. Jeżeli ktoś jeszcze nie robił lub nie jadł to najwyższa pora:)



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 1 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.


Ciasto parzone:
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 100 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g mąki
  • 4 jajka

Masa:
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ½ łyżki mąki pszennej
  • ½ litra mleka
  • 250 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
Wykonanie:

Ptysie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie blachy 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku wymieszać masło, mleko, wodę sól i cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu, kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszając, podgrzewać aby osuszyć ciasto.

Ponownie zdjąć miskę z ciastem z gazu i odczekać 5 minut. Następnie wbijając do ciasta po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące.

Gotowe ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia, po równa w obydwu blachach. Piec od 15-20 minut ( ciasto powinno być złote i dość twarde).


Masa:

Mąki i cukier waniliowy wymieszać z garnuszku z kilkoma łyżkami mleka, muszą się rozpuścić . Resztę mleka zagotować w garnku i wlać mączna mieszankę. Energicznie mieszać dopóki budyń nie będzie gęsty. Zestawić z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Miękkie masło ubić na puch: powinno być jasne i gładkie. Dodawać po łyżce cukru cały czas miksując.Na koniec dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas miksując. Masa powinna być gładka i gęsta.

Wystudzone ciasto przełożyć kremem i posypać cukrem pudrem. Ciasto przetrzymywać w lodówce.


Przepis na ptysie pochodzi od Michaela Roux. Masa zaczerpnięta z domowego zeszytu.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Karpatka.



Choux pastry filled with custard butter cream.



Preparation: 30 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 1 hour.
Serves: 20 slices.

Choux pastry:
  • 125 ml milk
  • 125 ml water
  • 100 g butter
  • ½ tsp of salt
  • 1 tbsp caster sugar
  • 150 g flour
  • 4 eggs


Custard butter cream:

  • 1 ½ tbsp cornflour
  • 2 ½ tbsp plain flour
  • 500 ml milk
  • 250 g softened, unsalted butter
  • 100 g caster sugar
  • 15 g vanilla sugar

Directions:

Choux pastry:

Preheat the oven to 170C. Line two 25x25 baking pans with parchment paper.

Place the butter, water, salt and milk to a simmer in a medium saucepan, in a low heat. Whisk it until it's well melted and combined. When it boils set aside from the heat. Add flour and stir very fast with wooden spoon, until it's creamy and combined. The once again place on the heat for 2 – 3 minutes. Then set aside.

Place prepared pastry in a big bowl and beat the eggs in one at time. This is very important too add one egg at time. You have to stir the pastry very fast. It should be shiny and creamy.

Spread prepared pastry on both pans. Bake for 15-20 minutes ( pastry has to be gold and thick). Set aside to chill.


Custard butter cream:

Mix both flours and vanilla sugar with a little bit of milk. Place remaining milk on a pot and boil it. Then add flour mixture and stir until it's thick and creamy. Set aside to chill.

Beat the butter until it's pale and fluffy. Stir in sugar and mix util it;s well combined. Lastly stir in custard : adding one tablespoon at time.

Spread cream on one sheet of pastry and top with the second one. Sprinkle with caster sugar.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Ale napakowana kremem! Wspaniale wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, a jeszcze z taką ilością kremu to już całkowita rozpusta. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...