środa, 6 listopada 2013

Ciasto ryżowe z gruszkami.



Ryż zapiekany z gruszkami i cukrem muscovado. Bardzo fajny pomysł na zrobienie ciasta z nietypowymi składnikami. Całość jest bardzo delikatna i lekko słodka w smaku. Poprzez dodanie cukru muscovado ryż oraz gruszki nabierają złotobrązowego koloru. Warto spróbować zrobić to ciasto, gdyż nie jest trudne a smakuje naprawdę wybornie:)



Przygotowanie: 45 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

  • 1 litr mleka
  • 200 g cukru muscovado
  • szczypta soli
  • 200 g białego ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 5 dużych gruszek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 duże jajka
  • 2 żółtka
  • 100 g bułki tartek
  • odrobina bułki tartej i masła do przygotowania formy
Wykonanie:

Mleko doprowadzić do wrzenia. Dodać połowę cukru oraz sól i zamieszać. Wsypać ryż i gotować pod przykryciem 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby ryż nie przywarł do dna. Po tym czasie dodać mało i dobrze wymieszać. Pozostawić na 15 minut pod pokrywką. Po tym czasie wmieszać roztrzepane jajka.

4 gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać pozostały cukier oraz sok z cytryny i wymieszać. Trzymać na małym gazie 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Piątą gruszkę pokroić w cienkie plasterki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 20 cm formę do pieczenia wysmarować masłem i odrobiną wysypać bułki tartej

Na dno tortownicy wyłożyć połowę ryżu, posypać połową bułki tartej i wysypać gruszki z cukrem. Sos powstały z gotowania gruszek można zostawić do podania ciasta. Gruszki przykryć pozostałym ryżem i bułką tartą. Na wierzch ułożyć plasterki gruszki i posypać odrobiną cukru muscovado.

Ciasto zapiekać 40-45 minut. Można podawać na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi z książki Dania z Ryżem, Rachel Lane.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

cake with pears and rice


pear cake



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Pear rice cake.

rice cake

Delicious cake with rice, pears and muscovado sugar.



Preparation: 40 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 8.


  • 4 cups milk
  • 200 g muscovado sugar
  • a pinch of salt
  • 200 g white rice
  • 3 tbsp butter
  • 5 big pears
  • juice from ½ lemon
  • 2 big eggs
  • 2 egg yolks
  • 100 g breadcrumbs
  • small amount of butter and breadcrumbs to prepare tin
Directions:

Heat the milk. When it's bubbling add 100 g sugar and salt, stir well. Then add rice and cook for 20 minutes under the lid, stirring from time to time. Then stir in 2 tbsp of butter and leave the rice under the lid for another 15 minutes. Lastly mix in eggs.

Peel the pears. 4 of them cube and 1 slice.

Place cubed pears in medium simmering pan, add remaining sugar and lemon juice. Heat for 15 minutes, stirring from time to time.


Preheat the oven to 180C. Cover 20 cm round tin with small amount of butter and breadcrumbs.

Pour half of the rice mixture into prepared tin, sprinkle with half of the breadcrumbs and place cooked pears on it. Cover with remaining rice and breadcrumbs. Top with sliced pear and sprinkle with some sugar. Bake for 40-45 minutes. Serves hot or cold.

Recipe comes from Rachel's Lane book „ Rice meals”.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. Wyszło bardzo puszyste i na pewno smaczne ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mnie zaciekawiłaś tym przepisem. Mój sernik ryżowy okazał się pyszny więc może i to ciasto wypróbuję? Wygląda wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik ryżowy też brzmi zachęcająco, muszę mu się przyjrzeć:)

      Usuń
  3. Fantastycznie wygląda, naprawde! Ciekawe jak smakuje.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto ryżowe brzmi baaardzo smacznie! :D Spróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo oryginalne ciacho :) Wygląda zachwycająco z tymi plasterkami przypieczonych gruszek... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo nietypowe połączenia a wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niesamowite zdjęcia, aż ślinka cieknie!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe i nie wątpię, że smaczne, do tego ślicznie podane, czego chcieć więcej :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...