sobota, 16 listopada 2013

Kostki kokosowe z pianką.



Proste ciasto czekoladowe z dodatkiem kokosu oraz pianki.
Deser idealny do zrobienia na szybko z niewielką ilością składników. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, a pianka z kokosem nadaje mu słodyczy i ciekawej faktury.



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 10 małych kawałków.


Ciasto :
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych

Pianka:

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 150 g wiórków kokosowych

Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blachę 25x10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować na puch. Następnie dodać cukier oraz jajko, miksować do połączenia się składników. Do masy przesiać kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki. Całość dobrze zmiksować. Masę wyłożyć do formy i równo rozsmarować. Wsadzić do piekarnika i piec przez 30 minut.

Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia ciasta należy ubić białka ze szczypta soli na sztywno. Białka można wcześniej schłodzić. Gdy będą dobrze sztywne dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas miksując. Na koniec delikatnie wmieszać wiórki kokosowe. Masę białkową wyłożyć na upieczony spód i piec kolejne 15 minut. Pozostawić do ostygnięcia.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Coconut and chocolate cubes.


Simple chocolate cake with coconut.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: about 1,5 hours.
Serves: 10.

Cake :
  • 150 g softened butter
  • ½ cup brown sugar
  • 1 egg
  • ¾ all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • ¼ cup dark baking cocoa
  • ¾ cup shredded coconut

Topping:

  • 2 whites
  • a pinch of salt
  • 4 tbsp sugar
  • 150 g shredded coconut

Directions:


Preheat the oven to 180C. Line 25x10 cm baking pan with parchment paper.

Beat the butter until it's soft and fluffy. Then mix in sugar and egg. When it's well combine add sifted cocoa, flour, baking powder and coconut. Mix until well combined. Pour the batter into prepared pan and bake for 30 minutes.

Prepare the topping 10 minutes before the cake is baked. Beat cooled whites with salt until it's shiny and stiff. Then mix in sugar, adding 1 tbsp at time, beating constantly. Lastly stir in coconut very slowly. Pour whites mixture on the top of baked cake. Place in the oven for another 15 minutes, Set aside to chill.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Połączenie kokosa z kakao sprawdza się świetnie, więc pysznie musi smakować to ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...