niedziela, 3 listopada 2013

Koszyczki ziemniaczanie.



Koszyczki z ziemniaków z dodatkami: rukolą, jajkiem sadzonym i suszonymi pomidorami.

Bardzo fajny pomysł na imprezy lub przystawki, świetnie smakuje zarówno na zimno i na gorąco. Do środka można włożyć praktycznie wszystkie ulubione dodatki. Wykonanie nie trwa długo a na pewno zrobią na gościach wrażenie. 

 


Przygotowanie: 20 minut.
Gotowanie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 60 minut.

Ilość porcji z przepisu: 6 koszyczków.

  • 500 g ziemniaków
  • łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 6 jajek
  • świeża rukola lub mix sałat
  • 6 łyżek passaty pomidorowej
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • mały por, biała część, pokrojona w cienkie plasterki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka masła

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 C. Formę na muffiny wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. (użyłam dużej formy na muffiny z 6 otworami).
Ziemniaki zagotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i ubić tłuczkiem. Dodać oliwę, zioła, słodką paprykę, chilli i dokładnie wymieszać. Ewentualnie można dosolić do smaku.
Masą ziemniaczaną dokładnie wyłożyć dno oraz boki formy, starając się aby masa była rozprowadzona równolegle. Piec 35-40 minut.

Jajka usmażyć na miękko. Do koszyczków włożyć wszystkie składniki.

Przepis zaadaptowany ze strony taste.au

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!
 

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Baked potato baskets.


Potato baskets with rocket, eggs and sun dried tomatoes. 


Preparation: 20 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 60 minutes.
Serves: 6.


  • 500 g potatoes, peeled
  • 1 tsp salt
  • 3 tbsp olive oil
  • ½ tsp sweet pepper seasoning
  • a pinch of chilli
  • ½ tsp mixed herbs
  • 6 eggs
  • fresh rocket
  • 6 tbsp tomato paste
  • sun dried tomatoes
  • small leek, thinly sliced
  • 2 tbsp breadcrumbs
  • 1 tbsp butter

Directions:

Preheat the oven to 180C. Spread butter on muffin pan ( 6 large wholes) and sprinkle with breadcrumbs.

Boil peeled potatoes until soft ( about 15 minutes). Smash the potatoes and add olive oil, herbs, chilli, sweet pepper and mix well. You can add some salt if You want. Press the potato mixture on bottom and sides of muffin pan and bake for 35-40 minutes.

Fry eggs. Place all ingredients on baskets and serve.

Recipe adapted from taste.au

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

14 komentarzy:

  1. Wygląda genialnie, muszę sama zrobić coś takiego :)

    zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepięknie...pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastyczny pomysł, prezentują się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na imprezowy stół:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł i bardzo fotogeniczny!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł! Wykorzystam na najbliższą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super pomysł, i do obiadu, kolacji i na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł ! Ciągle szukam takich pomysłów, dzięki :).

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za miłe komentarze: super, że pomysł na koszyczki się spodobał. Teraz są plany zrobienia ich w wersji na gorąco:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...