wtorek, 19 listopada 2013

Bezy.



Podstawowy przepis na bezy. Przepis może wydawać się banalnie prosty i oczywisty, jednak aby bezy miały idealną konsystencję należy pamiętać o kilku szczegółach. Ważne są też proporcje cukru w stosunku do białek. Początkowo miałyśmy zamiar nie dawać ich jako osobnego przepisu, ale bardzo spodobały nam się zdjęcia:) Zaraz po samych bezach możecie się spodziewać przepisu z nimi w roli głównej.



Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 1 godzinę.

Ilość porcji z przepisu: około 30 bez.


  • 2 białka, schłodzone
  • 150 g cukru pudru
  • szczypta soli
Wykonanie:


Piekarnik nagrzać do 110 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Dobrze schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Po przewróceniu miski go góry nogami piana powinna pozostać w miejscu. Jeżeli będzie wystarczająco sztywna, należy ubijać dalej. Powinny być sztywne i błyszczące. Następnie dodawać cukier, po 1-2 łyżki, cały czas miksując. Po dodaniu całego cukru masę przełożyć do szprycy z gwieździsta końcówką. Powinny mieć średnicę około 2 centymetrów. Wyciskać na papier do pieczenia i piec przez 45-50 minut.
Bezy przetrzymywać w suchym miejscu, aby pozostały chrupiące, np. w zamkniętym słoiku.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Meringue.


Basic meringue recipe.



Preparation: 15 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: about 1 hour.
Serves: about 30 meringues.


  • 2 egg yolks, chilled
  • 150 g caster sugar
  • a pinch of sugar


Directions:


Preheat the oven to 110C. Line large baking pan with parchment paper.

Beat whites with salt until it's stiff: when you overturn the bowl and mixture won;t move it's set. If it's still liquid keep beating. The add sugar, 1-2 tbsp at one time, beating constantly. Then pour the mixture into pastry bag and pipe about 2 cm meringues. Bake for 45-50 minutes.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. nie przepadam za bezą, ale powiem szczerze że twoje wyglądają rewelacyjnie :) aż bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne maleństwa:) cudne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne bezy , rzadko mi wychodzą idealnie takie jakbym chciała, te wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...