piątek, 1 sierpnia 2014

Tarta czekoladowa z malinami.




Tarta na czekoladowym spodzie wypełniona kremowym ganache z winem i udekorowana świeżymi malinami. Idealne ukoronowanie sezonu na świeże maliny. Jak co roku, poza sezonem, do deserów i tortów będę wykorzystywać mrożone owoce, jednak do takiej tarty jak ta najlepsze są świeże. Całość jest bardzo czekoladowa, a dodatek wytrawnego wina nadaje czekoladzie ciekawego posmaku i przełamuje słodycz. Również lekko kwaśne maliny idealne komponują się z całością. Prosta, acz bardzo efektowna tarta. Nie powinna sprawić nikomu problemu, a na pewno zachwycie degustujących.




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 30 minut.
Gotowe do podania: około 4 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.


Ciasto czekoladowe:
  • 80 g mąki pszennej
  • 15 g kakao do wypieków
  • 30 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g zimnego masła
  • jedno małe jajko, roztrzepane

Ganache:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany 32%
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina

Ponadto:
  • maliny do dekoracji

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki na ciasto włożyć do miski lub do malaksera i połączyć do uzyskania gładkiej masy. Zapakować w folię aluminiową i włożyć na pół godziny do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180C. Formę na tarty ( 18 cm średnicy ) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciastem dociskając do boków i spodu. Zakryć wierzch folią i wyłożyć obciążenie (surowy groch lub ryż). Piec z obciążeniem przez 15 minut, kolejne 15 bez. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:

Do garnka z grubym dnem wrzucić połamaną czekoladę, śmietanę wino oraz masło. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, do całkowitego połączenia składników. Pozostawić do wystudzenia.

Ganache wylać na wystudzony spód i odłożyć całość na około 30 minut. Następnie udekorować malinami.

Przepis na spód do tarty pochodzi ze strony Moje Wypieki. 


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Chocolate and raspberry tart.

Preparation:  40 minutes.
Baking: 30 minutes.
All readyabout 4 hours.
Servings: 8.

    Chocolate pastry:
  • 80 g all purpose flour
  • 15 g dark cocoa
  • 30 g caster sugar
  • a pinch of salt
  • 50 g cold butter
  • 1 small egg, lightly beaten

    Ganache:
  • 200 g dark chocolate
  • 50 g butter
  • 50 ml double cream
  • 50 ml red Merlot wine
  • fresh raspberries for he garnish
Directions:

Pastry:

Prepare 18 cm round baking tin, preheat the oven to 180C.

Place all ingredients for the crust in a bowl of pod processor, and process until it's well combined. Remove from the bowl and wrap with plastic foil. Place in the fridge for 30 minutes. Then roll the pastry out, place in the prepared pan. Bake for 15 minutes with weights and 15 without them. Set aside to chill completely.

Ganache:

Place chopped chocolate, butter cream and wine in a small pot. Heat until it's well melted, stirring from time to time. Set aside for 10 minutes, then pour into baked pastry. Decorate with raspberries.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

7 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie obłędniee :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwa rozpusta :) I piękne zdjęcia na dodatek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie, bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WOW!!! This is amazing. Thank You for the pleasure of staring at your food.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie moje smaki :) Robiłam kiedyś podobną tartę i była rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. o rany... jaka rozpusta... piękna jest ta tarta i musi być przesmaczna :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...