wtorek, 5 sierpnia 2014

Tort czereśniowy.




Tort czekoladowy z dużą ilością czereśni oraz śmietankowym serkiem na wierzchu. Tort sam w sobie jest bardzo prosty ale wyjątkowo wyrazisty w smaku. Gotowane czereśnie nadal pozostały nieco chrupkie, co nadaje całości ciekawej tekstury. Cały tort nie jest bardzo słodki i bardzo delikatny. Czereśnie są słodkie i twardsze niż wiśnie, o wiele rzadziej wykorzystywane w deserach. Ja osobiście lubię obydwie opcje, jednak przyznam, że częściej robię słodkości z wiśniami. Dlatego ten tort okazał się miłą niespodzianką i dzielę się nim z Wami na blogu.




Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 12 kawałków.


Ciasto czekoladowe :
  • 1 ¾ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • ¾ szklanki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • pół szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek rozpuszczalnej)

Czereśnie:
  • 500 g czereśni, wydrylowanych
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku

Krem z serka:


  • 200 g kremowego serka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka żelatyny rozpuszczona w dwóch łyżkach wrzątku


Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:

Przygotować 2 tortownice po 22 centymetry każda – spody wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt, a następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.

Gotowe ciasto przelać po równo do 2 tortownic i piec przez 30-35 minut, do suchego patyczka.

Po zakończenia pieczenia, ciasta najpierw studzić w tortownicach (około 10 minut), a potem luzem.


Krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie wmieszać serek oraz ostudzoną żelatynę. Wstawić do lodówki.

Czereśnie:

Wydrylowane czereśnie włożyć na patelnię, dodać odrobinę wody oraz cukier. Postawić na gaz i podgrzewać dopóki owoce nie puszczą soku. Gotować 10-15 minut, wmieszać żelatynę i odstawić do stężenia.

Ostudzone blaty przełożyć czereśniami i kremem. Wstawić do lodówki na cała noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Wild cherry chocolate cake.


Preparation: 60 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: second day.
Serves: 12.


Chocolate cake:
  • 1 ¾ cup white flour
  • 2 cups raw sugar
  • ¾ cup dark cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 1 cup plain buttermilk
  • ½ cup canola oil
  • 2 tsp vanilla essence
  • 2 big eggs
  • 1 cup coffee 
Cherries:
  • 500 g wild cherries, pitted
  • 4 tbsp sugar
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 50 ml hot water
Cheese creme:
  • 200 g cream cheese
  • 150 ml double cream
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 30 ml hot water

Directions:


Chocolate cake:


Preheat the oven to 180 degrees. Line two 22 cm each tins with a parchment paper.

In a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and coffee. Blend it together using electric beaters.

Pour the mixture into prepared tins and bake for 35 minutes. Set aside to chill.


Cheese creme:

Beat chilled cream until it\s stiff and shiny, add sugar at the end. Then mix in cream cheese and cold gelatin. Place in the fridge.


Cherries:

Place pitted cherries on medium sauce pan, add sugar and a few spoons of water. Place in the heat for about 10-15 minutes, stir from time to time. Fruits should be a little thick and most liquid should be gone. Lastly stir in dissolved gelatin and set aside to coll completely .

Assembling the cake: place cherries on the first cake, top with the second one. Spread crème on the top and garnish with cherries. Place in the fridge for whole night.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. Śliczne zdjęcia. Wygląda fantastycznie! :)

    Pozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda Twój tort, a już sobie wyobrażam jak musi smakować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda wspaniale :)
    Ja czereśnie najbardziej lubię świeże, a właśnie do ciast wolę wiśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. this is just the most beautiful cake!

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda wspaniale... jest na pewno smaczny, na liscie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...