czwartek, 28 sierpnia 2014

Ciasto oliwne ze śliwkami.



Ciasto z oliwą, szampanem i śliwkami.


Niezwykle bogate w różnorodne smaki ciasto. Pierwszy raz robiłam ciasto na oliwie (a jest jej w środku dość dużo) i na pewno nie ostatni. Tekstura jest specyficzna: bardzo wilgotna i nieco ciężka. Ciasto jest dość słodkie i świetnie smakuje z kwaskowatymi śliwkami. Bardzo ciekawa propozycja dla lubiących eksperymenty w kuchni. Ja na pewno jeszcze nie raz sięgnę po przepisy na ciasta z oliwą.
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 20 kawałków.

  • 250 g śliwek węgierek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 3 duże jajka
  • skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek szampana


Wykonanie:


Przygotować blachę(10x35 cm) – spód i boki wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Umyte śliwki pokroić na ćwiartki. Ułożyć na dnie przygotowanej blaszki.

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej zmiksować wszystkie mokre i połączyć z suchymi do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać do tortownicy i wstawić do piekarnika. Piec od 50 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już dopieczone. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przepis pochodzi z tej strony.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!






Smacznego!!

 
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Plum olive oil cake.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 65 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 20.


  • 250 g plums, pitted and halved
  • 2 cups all purpose flour
  • 1 3/4 cup brown sugar
  • 1/2 tsp salt
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 1 1/3 cup olive oil
  • 1 1/4 cup milk
  • 3 big eggs
  • lemon rind from 1 lemon
  • 2 tbsp lemon juice
  • 6 tbsp champagne

Directions:


Preheat the oven to 180 degrees. Butter10x35 cm baking pan , sprinkle with some brown sugar.

Mox together all dry ingridients. In the second bowl whisk remaining ingredients. Pour the mixture into flour in whisk until well combined. Then stir in plums and pour everything into prepared tin. Bake for 50-55 minutes.

Recipe come from this wonderful blog.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. takie ciasta mają taką zaletę, że długo mogą leżeć i nie wysychają i nie starzeją się tak szybko. no ale pewnie i tak nie ma tego problemu bo ciasto za szybko znika, żeby można się było przekonać o tej zalecie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa uwaga, ale faktycznie w jeden dzień zniknęło ze stołu, więc nie przekonałam się o tym osobiście. Na pewno będę je robić z innymi owocami, jeszcze nie raz :)

      Usuń
  4. mmmm jakie mega wilgotne ...takie lubie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...