czwartek, 14 sierpnia 2014

Makaron z kurkami.


Makaron z sosem śmietanowi kurkowym. Kurki to jeden z moich ulubionych grzybów - smażone w całości zachowują sprężystość i przesiąkają przyprawami. Sos jest bardzo aromatyczny, niezbyt gęsty i bardzo ziołowy. Można go wykorzystać do praktycznie każdego dodatku – sprawdzi się świetnie i z makaronem i kaszą. Przyznam, że często go robię: składniki zawsze są w lodówce a grzyby kupuję po drodzy z pracy. Danie jest błyskawiczne i bardzo pożywne. Jeżeli spróbujecie na stałe wejdzie do waszego jadłospisu.

Przygotowanie: 20 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

Sos śmietanowy:
  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Ponadto: 200 g ulubionego makaronu.

Wykonanie:

Makaron zagotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie przyrządzić sos.

Sos:

Kurki przebrać i bardzo dokładnie oczyścić pod wodą. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać kurki i pozostałe masło. Oprószyć solą i pieprzem i trzymać na patelni około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać śmietanę dodać ser, zioła i dobrze zamieszać. Trzymać na gazie jeszcze 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z gorącym makaronem.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

____________

___________________________________________________________________
_________________________________________________________________________
 ______




Creamy chanterelle  sauce pasta.


Preparation:  20 minutes.
Servings: 2.


Creamy sauce:

  • 200 g chanterelles
  • 1 small onion
  • 2 garlic cloves
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 tbsp butter
  • 200 ml double cream
  • fresh thyme and rosemary
  • 50 g grated Parmesan cheese
  • salt and pepper
  • 200 g Your favourite pasta

Directions:


Sauce:

Clean the mushrooms. Chop onion and garlic. Heat olive and one spoon of butter in a non stick pan. Fry garlic and onion until it's gold, then add chanterelles, remaining butter, salt, pepper and chopped herbs. Fry until the mushrooms are soft, about 7 minutes. Then pour cream, add cheese and heat until the mixture is thick. 

Boil the pasta. Serve hot with the sauce.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...