niedziela, 31 sierpnia 2014

Sernik jogurtowy ze śliwkami.

 

Sernik na spodzie musli z jogurtem oraz śliwkami w syropie.


Kolejna propozycja ze śliwkami, tym razem padło na sernik. De facto wyszło cos na miarę wielkiego jogurtu z musli i owocami:) Spód zrobiony jest z płatków owsianych pieczonych z dodatkiem masła orzechowego i miodu – smakuje jak wielki batonik. Masa jogurtowa jest bardzo kremowa i nie ma w sobie w ogóle cukru. Lekko kwaskowate śliwki gotowałam z syropie z cukru muscovado i szampana – są bardzo miękkie a syrop nadaje ciastu słodyczy. Sernik wyszedł fantastyczny, na prawdę polecam. Połączenie miodu i masła orzechowego świetnie się sprawdza – już niedługo na blogu pojawia się batoniki na tej bazie:) Tymczasem zapraszam do oglądania zdjęć i pieczenia!


Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 15 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.

Spód:

  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 2 kopiate łyżki płynnego miodu
  • 2 kopiate łyżki masła orzechowego ( minimum 90% zawartości orzechów)
  • łyżka masła

Masa:

  • 600 g jogurtu greckiego
  • 250 g sera mascarpone
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 6 łyżkach wody

Śliwki w syropie:

  • 350 g śliwek węgierek ( najlepiej dość twardych)
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki szampana

Wykonanie:


Spód:
Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować tortownicę o średnicy 18 cm.
Masło orzechowe, masło i miód włożyć na małego garnuszka. Podgrzewać dopóki nie zacznie wrzeć i zdjąć z gazu. Połączyć z płatkami owsianymi. Masę przełożyć do blachy dociskając płatki do dna np. za pomocą szklanki. Piec przez 15 minut i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Masa:
Jogurt zmiksować z mascarpone. Wmieszać rozpuszczona i ochłodzoną żelatynę. Przelać na całkowicie wystudzony spód. Sernik włożyć na całą noc. Śliwki przygotować zaraz przed podaniem.

Śliwki:
Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na ćwiartki. Włożyć na żeliwną patelnię, dodać cukier, wodę i szampana. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut ( zależy od śliwek: powinny być miękkie ale pozostać w całości). Kiedy śliwki będą już gotowe odcedzić je z płynu pozostałego na patelni i odłożyć. Pozostały płyn gotować na dużym ogniu jeszcze 2-3 minuty: do uzyskania gęstego syropu.

Zaraz przed podaniem sernik udekorować ostudzonymi śliwkami i syropem.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!









Smacznego!!


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________



Yogurt cheesecake with muesli crust and plums.

Preparation: 40 minutes.
Baking: 15 minutes.
All ready: second day.
Serves: 8.


Crust:

  • 200 g rolled oats
  • 2 tbsp liquid honey
  • 2 tbsp creamy peanut butter
  • 1 tbsp butter

Cheesecake:

  • 600 g Greek yogurt
  • 250 g mascarpone cheese
  • 3 łtbsp gelatin dissolved in 6 tbsp hot water

Plums in syrup:

  • 350 g plums, pitted and halved
  • 3 tbsp dark muscovado sugar
  • 4 tbsp water
  • 4 tbsp champagne


Directions:

Crust:

Preheat the oven to 180 degrees. butter 18 cm round cake tin.

Place butter, peanut butter and honey in a small sauce pan and heat until well combined. Mix in rolled oats. Pour the mixture into prepared tin and press it to the bottom. Bake for 15 minutes and set aside to chill completely.

Cheesecake:

Whisk yogurt with mascarpone, mix in dissolved gelatin. Pour into chilled muesli crust and place in the fridge for the whole night.

Plums in syrup:

Prepare the plums when the cheesecake is already set.

Place water champagne sugar and plums in a medium simmering pan. Heat until the plums are soft. Them remove them from the pan and boil the syrup for another 5-7 minutes until is very thick. Set aside to chill completely. Garish cheesecake with plums and serve.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. prezentuje się po prostu wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, to dopiero coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda cudownie, szczególnie ten spływający bokami sos... Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. On musi być cudownie kremowy, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...