niedziela, 7 września 2014

Serniczki figowe.


Delikatne serniki na chrupiącym spodzie z płatków oraz figami w karmelu.




Powoli zbliża się jesień czego oznaką, prócz znacznego ochłodzenia, może być pojawienie się w sklepach dyń czy fig. Figi wspaniale smakują zarówno w wersji słonej jak i słodkiej: dzisiejsza propozycja jest delikatny i kremowy sernik. Spód zrobiony jest z płatków owsianych ( do serników z owocami idealny:)), suszonych fig oraz masła orzechowego. Masa serowa jest bardzo gęsta z dodatkiem syropu z cukru muscovado. Całość dekorują figi w syropie. Wspaniały pomysł na deser: pięknie prezentuje się na talerzu i wyśmienicie smakuje:(
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 45 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 6 serników.


Spód :
  • 100 g płatków owsianych
  • 7 suszonych fig
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka masła

Ser:
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru muscovado
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Figi:
  • 4 świeże figi
  • 2 łyżki cukru muscovado
  • 4 łyżki wody


Wykonanie:

Spód:

Przygotować formę na muffiny (7 cm średnicy)– spód i boki nasmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

W małym rondelku podgrzać masło orzechowe z masłem, powinno być gładkie. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Figi pokroić na cienkie plasterki i dodać do płatków. Całość wykładać do foremek, dociskając do dna. Piec przez 10 minut.


Ser:

Cukier puder, muscovado i wodę umieścić w małym rondelu i podgrzewać do uzyskania syropu. Pozostawić do przestudzenia.

Ser zmiksować z jajkami i śmietanką dodać przestudzony syrop. Przelać na podpieczone spody i piec przez 45 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

Figi:

Figi pokroić na ćwiartki. Na patelnię żeliwną włożyć cukier oraz wodę i podgrzać. Dodać figi i gotować około 5 minut, do uzyskania gęstego syropu. Figi wyłożyć na serniki zaraz przed podaniem.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!







Smacznego!!


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Fig mini cheesecakes.


Preparation: 20 minutes.
Baking: 45 minutes.
All ready: about 6 hours.
Serves: 6 mini cheesecakes.

Crust :
  • 100 g rolled oats
  • 7 dried figs
  • 2 tbsp creamy peanut butter
  • 1 tbsp butter

Cheesecake:
  • 500 g cream cheese
  • 1/3 cup sour cream
  • 2 eggs
  • 3 tbsp muscovado sugar
  • 2 tbsp caster sugar
  • 2 tbsp water

Caramelised Figs:
  • 4 fresh figs,
  • 2 tbsp muscovado sugar
  • 4 tbsp water


Directions:


Crust:


Preheat the oven to 180 degrees. Prepare muffin tin ( 7 cm diameter each).

Place butter and peanut butter in a small pot and heat until well combined. Pour into rolled oats and stir until well combined. Chop dried figs and mix in.
Place mixed crust in prepared tins, pressing to the bottom using glass, and bake for 10 minutes. Set aside to chill.

Cheesecake:

Place caster sugar, muscovado sugar and water in a small pot and heat until it's melted. Then set aside to chill.

Whisk cream cheese, eggs, cream and sugar syrup. Pour into baked crust and bake for another 45 minutes. Then set aside to chill.

Figs:

Place sugar and water in a small simmering pan, add sliced figs and place it on a heat. Boil until sugar is sticky and figs are soft. Garnish chilled cheesecakes and serve.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...