niedziela, 15 czerwca 2014

Tarta Caprese.


Tarta na cieście francuskim z pieczonymi pomidorami, mozzarellą i ziołami. Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Nie dość, że jest przepyszna to robi się ja błyskawicznie z dosłownie kilku składników. Akurat kiedy na targach są świeże pomidory, jest to idealny sposób na ich wykorzystanie.





Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 35 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

  • 5 dużych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • świeży tymianek
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz
  • porcja ciasta francuskiego
  • 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 żółtko

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Pomidory pokroić w dość grube plastry i rozłożyć na papierze do pieczenia. Polać oliwą, dodać przyprawy i zioła, wymieszać. Piec przez 15-20 minut.

Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia. Z każdego boku odkroić po centymetrze ciasta i przykleić je na końce, tak aby po upieczeniu były dość wysokie.

Do przecieru można dodać trochę przypraw. Mozzarellę pokroić na plastry. Żółtko rozmieszać.

Kiedy pomidory będą już upieczone , wcześniej przygotowane ciasto posmarować przecierem i wyłożyć na nim pomidory i ser. Na koniec boki posmarować żółtkiem. Piec przez 15 minut w 180C.

Przepis znaleziony na stronie http://simply-delicious-food.com/

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Caprese tart.


Tart with mozzarella, tomatoes and fresh herbs.

Preparation:  20 minutes.
Baking: 35 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 4.

  • 5 big tomatoes sliced
  • 2 tbsp olive oil
  • fresh thyme
  • fresh basil
  • salt and pepper
  • 1 sheet of puff pastry
  • 2 tbsp tomato sauce
  • 200 g mozzarella cheese, sliced
  • 1 egg yolk, lightly beaten

Directions:

Preheat the oven to 200C. Line large baking pan with a parchment paper.

Place sliced tomatoes on the paper. Pour into olive oil, herbs and some salt and pepper. Mix and bake for 20 minutes.

Roll out the puff pastry and cut out the sides, about 1 cm. Then put cut parts on the sides. Spread tomato paste on the bottom, then place tomatoes and mozzarella on the top. Brush the sides with the yolk. Bake for 15 minutes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Tak, to najszybsza tarta i bardzo smaczna :) Pomysł na kolację lub obiad w kilka chwil - smaczne :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! I jaka prosta!

    OdpowiedzUsuń
  3. Summer perfect. This looks just delicious!
    Pinning!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...