piątek, 20 czerwca 2014

Pieczone młode ziemniaki.


Niezwykle aromatyczne ziemniaki z masłem, czosnkiem i rozmarynem. Bardzo proste danie, wymaga niewiele wysiłku a zapewniam, że jest powalające. Mozna podawać solo lub jako dodatek do innego dania. Bardzo ciekawe pomysł na podanie ziemniaków troszkę inaczej.





Przygotowanie: 10 minut.
Pieczenie: 50 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje

  • 4 młode ziemniaki, najlepiej nieco większe
  • 2 główki czosnku
  • kilka gałązek tymianku  lub rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

Ziemniaki umyć ale nie obierać ze skórki. Główki czosnku przekroić na pół. Oliwą posmarować niewielkie naczynie do zapiekania. W ziemniakach wyciąć małą kieszonkę i włożyć w nią tymianek. Piec przez 30 minut. Po 30 minutach wyjąć wszystko z piekarnika. Rozpieczony czosnek wyjąć z łupinek i przełożyć do małego naczynia. Poczekać chwilę aż nieco przestygnie, dodać soli, pieprzu oraz masła. Mieszanką nadziewać podpieczone ziemniaki. Potem piec jeszcze 10-15 minut. Podawać na gorąco.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!


Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Baked potatoes.

Baked potatoes with rosemary and garlic.

Preparation:  10 minutes.
Baking: 50 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 2.

  • 4 potatoes, cleaned not pealed
  • 2 garlic bulbs
  • fresh rosemary
  • 1 tbsp butter
  • 1 tbsp olive oil
  • salt and pepper

Directions:

Preheat the oven to 200C. Spread olive oil on medium baking pan.

Cut out from clean potatoes small pockets and place thyme on the inside. Place potatoes on prepared pn, sprinkle with some salt and paper. Cut garlic bulbs into a halves and place on the pan. Bake for 40 minutes. Then remove baked garlic from hulls an mix with butter. Then place garlic butter in the potatoes and bake for another 10 minutes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Bardzo podoba mi się twój blog! :)

    Jeśli chcesz możesz wpaść na mojego blogi:
    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają te ziemniaczki, bardzo eleganacko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aromat czuje nawet przez komputer:)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...