sobota, 28 czerwca 2014

Mini tarty z truskawkami.



Tarty na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można każde owoce jakie mamy pod ręką, tarty będą smakować równie dobrze.




Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 9-10 tart. 


Ciasto na tartę:
  • 200 g mąki pszennej
  • 25 g kakao do wypieków
  • 30 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Krem podstawowy/ patissiere:
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 20 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 2 laski wanilii

Oraz: świeże truskawki.


Wykonanie:

Ciasto:

W dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki będą przypominać bułkę tartą. Dodać jajko i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli, dodając po łyżce wody. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowane masłem foremki do tarty. Przykryć folią spożywczą i wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15 minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.


Krem podstawowy:

Żółtka ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wlać je do miski z masą jajeczną i cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta. Następnie przelać z powrotem do miski z mleka i podgrzewać około 2-3 minut, aż krem zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki.

Do wystudzonych ciastek przełożyć krem i ułożyć pokrojone w plasterki truskawki. Można podawać od razu lub przetrzymywać w lodówce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!










Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Strawberry mini tarts.

Chocolate mini tarts with vanilla patissiere and fresh strawberries.


Preparation:  40 minutes.

Baking: 25 minutes.

All readyabout 4 hours.

Servings: 8-9 mini tarts. 


Pastry:


  • 200 g plain flour

  • 30 g caster sugar

  • 25 g dark baking cocoa

  • 125 g softened butter

  • 1 egg, lightly beaten

  • 1/2 tsp of salt ( plus about 3 tbsp of cold water)


Creme patissiere:

  • 3 yolks

  • 60 g sugar

  • 20 g flour

  • 250 ml milk

  • beans from 1 vanilla stick


Moreover:

  • fresh strawberries, sliced

Directions:


Pastry:


In a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until resembles breadcrumbs. Then add egg and knead until well combined. Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes, add water. Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30 minutes



Preheat the oven to 180 degrees. Place rolled out pastry in greased flan tins. Line with baking foil and fill with uncooked rice. Bake for 10 minutes with rice and another 10 without it. Set aside to chill.



Creme patissiere:


Beat yolks with sugar until it's pale and fluffy, then stir in flour. Heat milk with vanilla beans, when it's bubbling add yolk mixture and stir constantly, until it's thick. Set aside to chill.


Pour chilled patissiere on baked tarts and decorate with slices of strawberries. You can serve right after preparing or place in the fridge for a few hours to set.



Like us on facebook!


Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...