sobota, 7 czerwca 2014

Ciasteczka red velvet.




Delikatne ciastka w czerwonym kolorze (choć na zdjęciu bardziej różowe niż czerwone:)) z dodatkiem lekkiej śmietany. Bardzo fajny pomysł na zrobienie błyskawicznego i efektownego deseru. Ciastka są lekkie, pochodzą z przepisu na matcha donuts. Ciekawa alternatywa od muffin i ciasteczek.



  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 80 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka miodu
  • 200 ml schłodzonej śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru
  • ziarna z 1 laski wanilii


Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C. Formę do pieczenia pączków wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

W dużej misce połączyć wszystkie sypki składniki. W garnuszku roztopić masło z miodem i dodać do miski. Wlać roztrzepane jajko i mleko, zmiksować wszystko na gładką masę. Na koniec dodać czerwony barwnik.

Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnić otwory formy masą na pączki, w taki sposób aby zakryć wierzch*. Dzięki użyciu rękawa dużo prościej nałożyć masę do formy. Piec przez 15 minut.


Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru i ziarna wanilii. Bitą śmietanę za pomocą rękawa wycisnąć w ostudzone ciastka.

* jeżeli ciastka wyrosną zbyt duże spody można ściąć nożem żeby były idealnie równe. 


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Red velvet mini cakes.

Preparation:  30 minutes.
Baking: 15 minutes.
All readyabout 1 hour.
Servings: 8.

  • 100 g all purpose flour
  • 2 tbsp caster sugar
  • 1 tsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 1 tbsp red food coloring
  • 1 egg, lightly beaten
  • 80 ml milk
  • 2 tbsp butter
  • 1 tbsp honey
  • 200 ml double cream, chilled
  • 2 tbsp sugar
  • beans from 1 vanilla stick
Directions:

Preheat the oven to 180C. Butter doughnut spring form pan and sprinkle with caster sugar.

Mix all dry ingredients in a big bowl. In a small pot melt the butter and honey, pour into dry mixture. Add beaten egg and milk and mix well until it's combined. Lastly stir in red food coloring.

Pour the batter into prepared pan, covering all whole. Bake for 15 minutes.

Beat chilled cream. When it's stiff mix in sugar and vanilla beans. Decorate chilled cakes.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...