niedziela, 22 czerwca 2014

Truskawkowy sernik na zimno.


Delikatny sernik z białą czekoladą oraz truskawkami. Rzadko robię serniki na zimno, gdyż średnio mnie pociągają ale muszę przyznać, że ten wyszedł przepyszny. Masa jest bardzo lekka i pomimo tego, że w środku jest mleko skondensowane i biała czekolada, nie nazbyt słodkie. Spód jest robiony ze zwykłych biszkopcików z dodatkiem truskawek. Najlepszą częścią są owoce na górze: truskawki gotowane z laskami wanilii i winem musującym ( podobnie jak w ostatniej tarcie). Z wody, soku oraz wina powstał wspaniały, gęsty sos truskawkowy, który na pewno wykorzystam do wielu innych deserów. Jeżeli szukacie jakiegoś pomysł na deser z truskawkami to polecam serdecznie, nie będziecie zawiedzeni:)




Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień.

Ilość porcji z przepisu: 10 kawałków.

Sernik:

  • 100 g biszkoptów
  • 100 g truskawek, szypułkowanych
  • 300 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 150 ml mleko skondensowanego
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 4 łyżkach wrzątku
  • laska wanilii

Truskawki i sos:
  • 200 g truskawek, szypułkowanych
  • 40 ml wody
  • 40 ml wina musującego, ja użyłam o smaku truskawkowym
  • 4 łyżki cukru
  • laska wanilii
Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami, w luki powkładać świeżo pokrojone truskawki.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia.
Do dużej miski włożyć ser, dodać ostudzoną czekoladę, mleko, śmietankę i ziarna z wanilii. Całość zmiksować na gładką masę. Na koniec wlać rozrobioną i schłodzoną żelatynę. Gotową masę serową przelać do wcześniej przygotowanej formy i wstawić do lodówki na całą noc.

Sos truskawkowy:

Na patelnię wlać wodę, wino cukier, ziarna wanilii oraz skorupki z laski wanilii. Gotować do 5 minut. Potem dodać truskawki i gotować do momentu, aż puszczą sok . Następnie wyciągnąć je z płynu i odłożyć na bok do ostygnięcia. Pozostały sos gotować jeszcze 10-15 minut, aż będzie dosyć gęsty.

Sernik podawać z sosem oraz truskawkami. Najlepiej sernik przygotować wieczorem, a całość udekorować sosem i truskawkami, rano, zaraz przed podaniem. Wtedy sernik będzie dobrze zbity.


Dobrze schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru i ziarna wanilii. Bitą śmietanę za pomocą rękawa wycisnąć w ostudzone ciastka.

Pomysł na sernik. 


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!









Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Soft strawberry cheesecake.

Creamy cheesecake with white chocolate, vanilla and strawberry sauce.

Preparation:  50 minutes.
All readysecond day.
Servings: 10.


Cheesecake:
  • 100 g sponge biscuits
  • 100 g strawberries, hulled
  • 300 g cream cheese
  • 150 ml can condensed milk
  • 100 g white chocolate, melted and chilled
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 3 tbsp hot water
  • vanilla beans removed from one vanilla stick

Strawberries sauce:
  • 200 g strawberries, hulled
  • 40 ml water
  • 40 ml sparkling wine ( mine was strawberry flavored)
  • 4 tbsp sugar
  • one vanilla bean

Directions:

Line 22 cm round baking tin with sponges, then place halved strawberries on them.

Place cream cheese on a medium bowl, add cream, condensed milk, melted and chilled chocolate, and vanilla beans. Mix well and lastly stir in dissolved gelatin. Pour into prepared tin and place on the fridge for one night.


Strawberry sauce:

Place medium sauce pan on the heat. Add water, sugar, vanilla stick and wine and heat for about 5 minutes. Then add strawberries and wait until the liquid will be red. Then remove the strawberries and keep heating the liquid until it's thick. Then set aside to chill.

When the cheesecake it set, decorate it with strawberries and sauce.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



2 komentarze:

  1. O mniam, wygląda tak, że aż chce się wbić widelczyk w monitor :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...