niedziela, 1 czerwca 2014

Sałatka kuskus.




Prosta i lekka sałatka z kaszą kuskus i warzywami.


Przygotowanie: 25 minut.
Gotowe do podania: od razu.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

  • 1 szklanka kaszy kuskus
  • 1 1/4 szklanki bulionu lub zwykłego wrzątku *
  • 2-3 garście roszponki
  • kilka łodyg świeżego selera naciowego
  • kilka rzodkiewek
  • połowa brokuła
    Sos:
  • pól łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu i soli
  • tymianek i bazylia (świeże lub w proszku)

Wykonanie:

Do garnka wlać bulion lub wrzątek*. Jeżeli używamy zwykłego wrzątku można dodać łyżkę oliwy do wody oraz sól i pieprz, wtedy smak będzie bardziej wyrazisty. Przykryć i odstawić na 5-7 minut. Po tym czasie cała woda powinna wsiąknąć. Kuskus rozdrobnić widelcem, przesypać do miski w której będziemy przygotowywać sałatkę i zostawić do ostudzenia.

Brokuła włożyć do garnka i zalać wrzątkiem tak aby sięgał do końca korzenia. Trzymać pod przykryciem 7-10 minut. Dzięki tej metodzie brokuł będzie miał idealną miękkość, nie będzie rozgotowany i zachowa świeżość. Warzywa pokroić i dodać do wystudzonej kaszy. Potem dodać jeszcze roszponkę i brokuła, dobrze wymieszać.

Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać i dodać do sałatki.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Couscous summer salad.



Preparation:  25 minutes.
All readyright after preparing.
Servings: 4.

  • 1 cup couscous
  • 1 1/4 cup vegetable stock
  • 2-3 handful of lamb's lettuce
  • a few stems of celery, sliced
  • a few radishes sliced
  • half of broccoli, boiled
    Sauce:
  • 1/2 tbsp balsamic vinegar
  • 2 tbsp olive oil
  • a pinch of salt and pepper
  • fresh thyme and basil
Directions:

Place couscous in a medium pot and pour into hot vegetable stock. Cover with a pot an set aside for 5 minutes. Then mix using spoon or fork. Set aside to chill. Place cold couscous on a salad bowl. Add vegetables and mix.

Mix well all sauce ingredients and pour into salad, mix.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)



1 komentarz:

  1. właśnie takie lekkie potrawy są najlepsze wiosną i latem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...