poniedziałek, 30 czerwca 2014

Kopytka z kurkami.


Klasyczne kopytka z kremowym sosem śmietanowo kurkowym. Przepis na kopytka jest u mnie w domu od lat, natomiast sos z kurkami był nowością. Wyszedł bardzo dobry i okazało się ze idealnie nadaje się do podsmażonych kopytek. Składniki są bardzo proste; czosnek, cebula, ulubione zioła, nieco parmezanu, śmietana no i oczywiście kurki.



Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe do podania: około godzinę.

Ilość porcji z przepisu: 4 porcje

Kopytka:

  • 1 kg ziemniaków (młode ziemniaki raczej nie będą się nadawać, mogą się kiepsko lepić)
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • sól i pieprz
  • dodatkowa mąka pszenna do wyrobienia


Sos śmietanowy:

  • 200 g kurek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • świeży tymianek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Kopytka:

Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości z odrobiną soli. Kiedy będą już miękkie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubić, tak aby nie zostały żadne grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną, odrobinę soli, pieprzy oraz jajka. Całość wyrobić rękami do utworzenia gładkiej masy. Przełożyć na stolnicę, jeżeli masa będzie się zbyt kleić (zależy od rodzaju ziemniaka) podsypywać zwykłą mąką, aż przestanie przywierać do stolnicy. Potem podzielić na trzy części, uformować długie wałki ciasta i pokroić na małe prostokąty.

W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej nieco soli. Kiedy będzie się gotować wrzucić cześć kopytek i zamieszać łyżką. Kiedy wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze 1-2, odcedzić w wody i wyłożyć na talerz. Tak samo postąpić zresztą ciasta.

Zaraz przed podawaniem, ugotowane kopytka podpiec na odrobinie oliwy, ja używałam patelni grillowej.

Sos:

Kurki przebrać i bardzo dokładnie oczyścić pod wodą. Na patelni rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną kosteczkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażać do zeszklenia. Następnie dodać kurki i pozostałe masło. Oprószyć solą i pieprzem i trzymać na patelni około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlać śmietanę dodać ser i zioła i dobrze zamieszać. Trzymać na gazie jeszcze 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Podawać z podpieczonymi kopytkami.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!





Smacznego!!



_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Polish gnocchi with creamy chanterelle  sauce.


Preparation:  50 minutes.
All readyabout an hour.
Servings: 4.

Polish gnocchi:

  • 1 kg potatoes
  • 200 g corn flour
  • 2 small eggs, lightly beaten
  • salt and pepper
  • some all purpose flour


Creamy sauce:

  • 200 g chanterelles
  • 1 small onion
  • 2 garlic cloves
  • 2 tbsp olive oil
  • 2 tbsp butter
  • 200 ml double cream
  • fresh thyme and rosemary
  • 50 g grated Parmesan cheese
  • salt and pepper

Directions:

Gnocchi:

Peel and boil the potatoes until become tender. Then soak and set aside to chill. When it's cooled completely add some salt, pepper and smash. Add flour and eggs and mix until well combined. If it's too tacky add some all purpose flour flour until the texture is right. Ten separate the dough into three and from long roll, cut out 4 cm long pieces.

Boil water in a big pot. When it's boiling place the dough on the water, stir with a spoon, wait about 5 minutes ans soak ready gnocchi. Do the same with all.

Heat some olive oil on a grilling pan and fry boiled gnocchi until it's lightly gold.

Sauce:

Clean the mushrooms. Chop onion and garlic. Heat olive and one spoon of butter in a non stick pan. Fry garlic and onion until it's gold, then add chanterelles, remaining butter, salt, pepper and chopped herbs. Fry until the mushrooms are soft, about 7 minutes. Then pour cream, add cheese and heat until the mixture is thick. Serve with fried gnocchi.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...