niedziela, 9 lutego 2014

Pizza Bianco.

Pizza z parmezanem, cukinią oraz pomidorami.
Z racji międzynarodowego dnia pizzy odgrzebałam stary przepis, który od jakiegoś czasy zalegał w blogowym folderze. Nie wiem czemu wcześniej nie pojawił się na tylife bo pizza wyszła naprawdę pyszna. Pieczone pomidorki są po prostu fantastyczne i można je wykorzystać do innych dań lub np. dodatek do sałatki. Bardzo fajna kombinacja smaków, nieco inna niż typowa polska pizza:)




Przygotowanie: 80 minut.
Pieczenie: 10 minut.
Gotowe do podania: około 2 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 2 średnie pizze.


Ciasto
  • 350 g mąki typu 00 lub chlebowej ( plus około 50 g do wyrobienia)
  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml mleka

Dodatki:
  • mała młoda cukinia
  • 50 g tartego parmezanu
  • 70 g tartego sera gouda ( lub inny ulubiony)
  • 6 łyżek oliwy
  • garść świeżego rozmarynu ( lub dwie łyżeczki suszonego)
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • pół słoika suszonych pomidorów

Wykonanie:


Ciasto:
W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. Do dużej miski przesiać mąkę oraz wsypać sol. Dodać rozpuszczone drożdże, oliwę i mleko. Krótko wyrabiać ciasto póki składniki się nie połączą. Ciasto oprószyć mąką i położyć w ciepłe miejsce, przykryte szmatką, na czas 30 minut. Po 30 minutach wyłożyć je na oprószony mąką blat i wyrobić. Ciasto będzie kleiste, należy dodawać po trochę mąki, aby stało się bardziej zwarte i lekko kleiło się do rąk. Ciasto z powrotem włożyć do miski i odstawić na 30 minut.

Dodatki:


Piekarnik rozgrzać do 120C. Na blasze położyć arkusz papieru.

Pomidorki przekroić na połówki i wsypać do miski. Dodać dwie łyżki oliwy, łyżeczkę rozmarynu i dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę i oprószyć solą i pieprzem. Piec w niskiej temperaturze przez około 30 minut. Co jakiś czas można poruszać blachą.

Cukinię pokroić w cienkie plasterki i podsmażać na minimalnej ilości oliwy.

Temperaturę pieca podnieść do 200C.
Kiedy ciasto będzie już dobrze wyrośnięte podzielić je na dwie części i uformować okrągłe placki. Grubość ciasta wg. upodobań. Wierzch posmarować oliwą, posypać serami, wyłożyć cukinię i pomidory suszone. Posypać resztą rozmarynu.

Piec od 10-15 minut, aż brzegi będą rumiane. Podawać z pomidorkami.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Bianco pizza.

Pizza with grilled zucchini, Parmesan cheese and tomatoes.


Preparation: 80 minutes.
Baking: 10 minutes.
All ready: about 2 hours.
Serves: 12 medium pizzas.

Dough:
  • 350 g type 00 flour
  • 7 g fresh yeast
  • 200 ml lukewarm water
  • 1 tsp sugar
  • ½ tsp salt
  • 30 ml olive oil
  • 25 ml milk
Toppings:
  • 1 small zucchini, sliced
  • 50 g grated Parmesan
  • 70 g grated Gouda cheese
  • 6 tbsp olive oil
  • handful of fresh rosemary ( or 2 tsp dried)
  • a package of cherry tomatoes
  • ½ jar sun dried tomatoes



Directions:

Dough:

Melt yeast and sugar in lukewarm water. Place stiffed flour and sugar in a big bowl. Then add yeast, milk and olive. Knead the dough until it's well combined and smooth. Place the bowl on warm place for 30 minutes. After 30 minutes place the dough on a working surface and knead, adding some flour until it's more thick. Then again place in the bowl and warm place for another 30 minutes.

Preheat the oven to 120C, line large baking pan with a parchment paper.

Halve the tomatoes and put the into a small bowl. Add 2 tbsp of olive oil. 1 tsp of rosemary and mix well. Pour into prepared baking pan and sprinkle with salt and pepper. Bake for about 30 minutes. Stir from time to time.


Heat small amount of olive on non sticking pan. Grill zucchini until it's soft.

Set the temperature to 200C.
When the dough is ready cut it into two and form pizzas shape.
Spread olive oil on the dough, sprinkle with both cheese and top with zucchini and sun dried tomatoes. Sprinkle with remaining rosemary.

Bake for 10-15 minutes. Serve with baked tomatoes.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Piękna!
    Bianca to moja ulubiona pizza.

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwykle kusząca pizza:) fenomenalnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie wygląda, szczególnie te pomidorki, tylko sięgać po taki kawałek! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...