niedziela, 16 lutego 2014

Pralina migdałowa.


Migdały w karmelu. Świetny pomysł na dodatek do tortów, dekorację deserów lub bardzo słodka przekąskę. Migdały można zastąpić innymi ulubionymi orzechami. Kluczem do udanej praliny jest odpowiednie karmelizowanie cukru. Jeżeli jeszcze tego nie robiliście to zachęcam : może stać się podstawą wielu wspaniałych deserów.



Przygotowanie: 15 minut.
Gotowe do podania: około pół godziny.


  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • zimna woda
  • 100 g migdałów w skorupkach



Wykonanie:

Na blacie rozłożyć duży kawałek papieru do pieczenia. Migdały w skorupkach posiekać.

Na patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać zimną wodą tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać na ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa dość długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już ciemno brązowy i zacznie intensywnie pachnieć, zdjąć go z ognia i natychmiast wylać na papier do pieczenia. Posiekane migdały wysypać na karmel. Odczekać chwilę, aż pralina całkiem zastygnie. Wtedy połamać na mniejsze kawałki, np. przy użyciu tłuczka do mięsa.

Przy robieniu karmelu najwazniejsze rzeczy to: nie mieszanie podczas karmelizacji i odpowiednie wyczucie kiedy powinniśmy zdjąć patelnię. Karmel powinien być ciemny, ale jednocześnie nie spalony. Trzeba również uważać na bardzo wysoką temperaturę cukru: można się łatwo poparzyć. Wodę wlewam zawsze na wyczucie, nie odmierzam: powinna tylko zakryć cukier.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Almond praline.


Preparation: 20 minutes.
All ready: about 30 minutes.


  • 2/3 cup sugar
  • cold water
  • 100 g almonds


Directions:

Chop the almonds. Line large baking pan with a parchment paper.

Place the sugar on a pan with a really thick bottom, then Pour into it the cold water: it has to cover the sugar completely. Then place in a heat. Don't stir t with a spoon: You can toss the pan from time to time. The colour of the Caramel has to be gold: i may take a while. When the mixture has the right color remove it from the heat. Pour over the parchmen paper and place chopped almonds on the top. Set aside for a few minutes. Then crack using for example tenderizer.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...