piątek, 14 lutego 2014

Pink cake.





Delikatny biszkopt przekładany różowym frostingiem.

Tort zainspirowany nadchodzącymi walentynkami. Jednak nie jest powiedziane, że nie nada się na inne okazje. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne, dosyć wilgotne jak na biszkopt. Frosting użyty był do Białego Tortu: jest bardzo twardy i idealnie trzyma ciężkie, piętrowe torty. Kolor to wynik dodania czerwonego barwnika: może go kupić na allegro lub w Kuchniach Świata. Nie tylko pięknie wygląda, ale i smakuje wyśmienicie:)



Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 40 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 6 kawałków.


Biszkopt:
  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Frosting:

  • 160 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 360 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 1 łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego



Wykonanie:


Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Połowę Masy przelać do tortownicy. Piec 20 minut i pozostawić do ostygnięcia. Biszkopty przekroić na pół.  


Frosting.

Masło ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać sól oraz serek i zmiksować. Na koniec wmieszać barwnik. Wstawić do lodówki.

Biszkopty przełożyć frostingiem. Wstawić do lodówki na 10-15 minut aby stężał. Następnie pozostałym kremem udekorować boki oraz wierzch. Chłodzić około 2 godziny. 

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Pink cake.

Perfect valentine's day cake: pink frosting and delicate spongecake.


Preparation: 30 minutes.
Baking: 40 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 6.

Sponge cake:

  • 6 eggs, room temperature
  • 1 cup sugar
  • 1 cup all purpose flour
  • 2 tsp baking powder


Frosting:

  • 250 g butter, room temperature
  • 3 cups caster sugar
  • a pinch of salt
  • 360 g cream cheese
  • 1 tsp red food coloring

Directions:


Cake:

Preheat the oven to 180C. Line two round tins (18cm) with parchment paper.

Mix eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and fluffy. Next stiff in flour and baking powder. Using wooden spoon stir gently. Pour the batter into tins. Bake for 20 minutes and set aside to chill. When it's cold cut sponges into two.


Frosting.

Beat butter with sugar until it's creamy and thick. Add salt and stir in cream cheese.mic in food coloring. Place in the fridge.

Spread the frosting on sponge cakes. Place in the fridge for about 2 hours.

Sponge cake and frosting recipes come from this page.


Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...