niedziela, 23 lutego 2014

Sernik migdałowo karmelowy.


Kremowy sernik na migdałowym spodzie, polany sosem karmelowym z praliną.

Sernik wyszedł na prawdę fantastycznie: niezwykle gładka i kremowa konsystencja świetnie pasuje do kruchego spodu z migdałów i gęstego sosu. Chrupiąca i twarda pralina migdałowa fajnie kontrastuje się z całością. Jeżeli ktoś lubi karmel i puszyste serniki to z pewnością nie będzie zawiedziony dzisiejszą propozycją. Choć każdy kto próbował nie narzekał:)



Przygotowanie: 60 minut.
Pieczenie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków.


Spód:
  • 150 g blanszowanych migdałów
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sernik:

  • 750 g sera białego, trzykrotnie zmielonego
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru dark muscovado
  • 3 łyżki cukru pudru ( można zastąpić dodaniem karmelu)
  • 80 ml śmietany 36%

Do dekoracji: pralina migdałowa i sos karmelowy.


Wykonanie:



Piekarnik nagrzać do 180C. Przygotować tortownicę  o średnicy 18 cm.

Migdały zmielić na mąkę. Dodać cukier i mąkę, wymieszać. Dodać masło i palcami połączyć z suchymi składnikami. Spód tortownicy wyłożyć masą, dobrze dociskając do dna. Piec 15 minut.

Temperaturę pieca zmniejszyć do 160C.

Do sera dodać jajka i śmietankę, dobrze zmiksować. Wmieszać cukier muscovado i puder ( lub kilka łyżek karmelu, jeżeli ktoś preferuje słodszy smak).

Przelać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika. Piec w 160C przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 180C i piec kolejne 40 minut. Całkowicie wystudzić. Sernik można podać od razu po ostudzeniu: wtedy będzie bardzo maślany i kremowy. Lub chłodzić przez całą noc: wtedy konsystencja jest bardzo zbita i piaskowa. Sernik ozdobić sosem karmelowym i praliną.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!







Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Almond and caramel cheesecake.

Preparation: 60 minutes.
Baking: 60 minutes.
All ready: about 4 hours.
Serves: 8.


Bottom:
  • 150 g almond flour
  • 3 tbsp butter
  • 3 tbsp all purpose flour
  • 2 tbsp caster sugar

Cheesecake:

  • 750 g cream cheese
  • 2 whole eggs
  • 2 egg yolks
  • 4 tbsp dark muscovado sugar
  • 3 tbsp caster sugar
  • 80 ml double cream

Moreover: almond praline and caramel sauce.

Directions:

Preheat the oven to 180C. Line tins (18cm) with parchment paper.

Mix together both flours and sugar. Add butter and knead until well combined. Line prepared tin with almond mixture, pressing to the bottom using for example glass. Bake for 15 minutes.

Set the temperature to 160C.
For the cheesecake: Beat cream cheese with eggs. Mix in both sugars and double cream. Pour cheesecake mixture into baked bottom. Bake for 20 minutes into 160C. Then set the oven temperature to 180C and bake for another 40 minutes. Set aside to chill. Freeze for at least 4 hours.


Like us on facebook!

Bon apetit!!



Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


5 komentarzy:

  1. Ja tam lubię wszystkie serniki, ale ten po prostu jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie się prezentuje! Od samego patrzenia dupa rośnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja narzekać też bym nie mogłam, bo zapowiada się bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  4. :) polączenie mega, mało powiedziane !!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...