środa, 19 lutego 2014

Sos karmelowy.

Przepis na podstawowy sos karmelowy. U mnie w kuchni jest to niezbędnik, który towarzyszy wielu deserom. Konsystencja jest gładka i aksamitna, a gęstość zależy od ilości dodanej śmietany. Pod koniec tygodnia zaprezentujemy sernik karmelowy z dodatkiem sosu oraz praliny:)

Przygotowanie: 15 minut.
Gotowe do podania: od razu.


  • ¾ szklanki cukru kryształu
  • zimna woda
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki masła


Wykonanie:


Śmietankę podgrzać w małym garnuszku.
Na patelnię z grubym dnem, najlepiej żeliwną, wsypać cukier. Zalać zimną wodą tak, aby pokryła ona cukier. Włączyć gaz i trzymać na ogniu dopóki cukier się nie skarmelizuje. Karmelizowanie trwa dość długo i trzeba wyczekać odpowiedni moment. Nie wolno mieszać łyżką, można od czasu do czasu poruszać patelnią, aby kolor ładnie się rozprowadził. Kiedy karmel będzie już ciemno brązowy i zacznie intensywnie pachnieć, zdjąć go z ognia i okrężnymi ruchami poruszać patelnię. Odczekać kilka sekund i wlać ciepłą śmietankę. Mieszać bardzo szybko przy pomocy metalowej trzepaczki. Uwaga, będzie pryskać! Kiedy śmietana będzie dobrze rozprowadzona i utworzy się gładki sos dodać masło. Mieszać energicznie do całkowitego rozpuszczenia masła i uzyskania kremowego sosu. Przygotowany sos można przelać do słoika i przechowywać zamknięty w suchym miejscu.
Ze 100 ml śmietany sos wychodzi dosyć rzadki, zmniejszając jej ilość uzyskamy bardziej gesty krem. Dodatek masła sprawia, że sos ma bardziej złocisty kolor i delikatniejszy smak. Jeżeli komuś przeszkadza intensywny cukrowy smak, można do sosu dodać sól.

Przy robieniu karmelu najważniejsze rzeczy to: nie mieszanie podczas karmelizacji i odpowiednie wyczucie kiedy powinniśmy zdjąć patelnię. Karmel powinien być ciemny, ale jednocześnie nie spalony. Trzeba również uważać na bardzo wysoką temperaturę cukru: można się łatwo poparzyć. Wodę wlewam zawsze na wyczucie, nie odmierzam: powinna tylko zakryć cukier.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!



Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Caramel sauce.


Preparation: 15 minutes.
All ready: right after preparing.


Sponge cake:

  • 2/3 cup sugar
  • cold water
  • 100 g double cream
  • 2 tbsp butter


Directions:


Place the sugar on a pan with a really thick bottom, then pour into it the cold water: it has to cover the sugar completely. Then place in a heat. Don't stir with a spoon: You can toss the pan from time to time. The color of the Caramel has to be gold: i may take a while. When the mixture has the right color remove it from the heat. Add warm double cream and using metal beater stir very fast. Be careful, it will be sputter! When the texture is creamy and clean mix in butter. When it's melted completely pour the sauce into a jar.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...