niedziela, 22 grudnia 2013

Seromak.



Prosty i pyszny sernik z masa makową na kruchym spodzie.
Sernik i makowiec to chyba dwa najbardziej charakterystyczne dla świąt ciasta. Cóż może być lepsze niż połączenie ich w jedno ciasto. Całość udekorowana misternie wycinaną i przygotowywaną kratką. Wigilia już we wtorek i i to najwyższy czas, aby zabrać się za pieczenie. Polecamy gorąco ten pyszny seromak :)



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 80 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień

Ilość porcji z przepisu: około 12 kawałków.

Kruche ciasto:

  • 250 gram mąki pszennej
  • 140 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 małe żółtka
  • 1 ½ łyżki zimnej wody

Mak:


  • 2 duże jabłka ( szare renety), starte na tarle
  • 5 łyżek miodu
  • 350 g maku
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kaszy manny


Sernik:
  • 500 g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100 ml śmietany
  • 200 g cukru

Ponadto: żółtko do posmarowania, trochę bułki tartej i masła do wysmarowania formy.
Wykonanie:

Mak:

Rodzynki zalać rumem i pozostawić do momentu kiedy będziemy przygotowywać mak.
Mak wsypać do średniego garnka i zalać wodą. Wstawić na gaz i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić z wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie zmielić dwukrotnie. Do zmielonego i ostudzonego maku dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze pomieszać

Sernik:

Ser dobrze zmiksować ze wszystkimi składnikami: musi utworzyć gładką masę.


Kruche ciasto:

W misie miksera umieścić mąkę, masło uprzednio pocięte na małe kawałki i zmrożone oraz cukier puder. Miksować dopóki masło i reszta składników nie utworzą grudek. Potem wyjąc ciasto na płaską powierzchnię lub do garnka, dodać zimną wodę i żółtko. Zagniatać do momentu aż utworzy gładkie ciasto, nie zbyt długo. Gotowe ciasto podzielić na dwa równe kawałki, owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.

Piekarnik nagrzać do 180C, tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Z lodówki wyjąć jedną cześć ciasta i wyłożyć nią spód tortownicy. Piec przez 15 minut.

Po 15 minutach na podpieczony spód wyłożyć masę makową i zalać serem. Przez 30 minut piec w 180 stopniach. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160C i piec 35 minut.

Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia wyjąc pozostałe ciasto z lodówki i rozwałkować na duży prostokąt. Ciasto nie może być zbyt cienkie, aby utrzymało się na cieście. Wykroić długie paski i ułożyć na upieczonym cieście. Posmarować roztrzepanym żółtkiem i podpiekać 10-15 minut.

Ciasto studzić najpierw w wyłączonym i uchylonym piekarniku, potem luzem. Chłodzić całą noc.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Poppy seed cheesecake.

Poppy seed cheesecake with shortcrust pastry.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 80 minutes
All ready: second day
Serves: 12.


Pastry:
  • 250 g white flour
  • 140 g butter
  • 40 g caster sugar
  • 2 small yolks
  • 1 ½ tbsp cold water

Poppy seed:


  • 350 g poppy seed
  • 2 apples, grated
  • 5 tbsp honey
  • 100 g raisins
  • 100 ml rum
  • 50 g orange peel
  • 3 tbsp dark cocoa
    3 tbsp semolina

Cheesecake:

  • 500 g cream cheese
  • 2 whole eggs
  • 2 egg yolks
  • 100 ml double cream
  • 200 g sugar

Moreover:

  • some breadcrumbs and butter
  • 1 egg yolk, whisked


Directions:

Poppy seed filling:

Pour the rum into the raisins and set aside .

Place poppy seed in a bowl and fill in with water. Boil for about 20 minutes then drain. Grind up twice and mix with al

Cheesecake:

Mix all ingredients until well combined.


Shortcrust pastry:

Mix flour with caster sugar, add butter and knead until resembles breadcrumbs. Then keep kneading, adding eggs and water, until it's smooth and well combined. Separate into two parts, wrap with a foil and place in the fridge for 1 hour.

Preheat the oven to 180C. Spread butter and breadcrumbs on the 21 cm round baking pan.

Take half of the shortcrust pastry and line baking pan with it. Bake for 15 minutes.

Then spread poppy seed mixture into half baked bottom and top with cheesecake mixture. Bake for 30 minutes in 180C. Then turn the temperature down to 160C and bake for another 35 minutes.

10 minutes before end of the baking time take remaining shortcrust pasty and roll it out into a rectangle. Cut out stripes ( about 1 cm width ). Place then on the cheesecake layer, brush with yolk and bake another 10 minutes. Chill completely and place in the fridge for one night.




Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

4 komentarze:

  1. Super połączenie, ten smak już go czuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Prześliczny sernik :) Zjadłabym kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  3. ładne zdjęcia :]
    wiesz, że też robię? nie taki, ale bardzo podobny..właśnie dziś mam zamiar upiec xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...