piątek, 13 grudnia 2013

Pijane szarlotki.



Jabłka w białym winie z przyprawami, pokryte bezą.
Prosty, pyszny i iście zimowy deser. Jabłka gotowane w wywarze z białego wina, goździkami, cukrem, miodem, żurawiną, kardamonem i cynamonem są delikatne w teksturze i wyjątkowo mocne w smaku. Zdecydowanie czuć alkoholową i korzenną nutę. Do tego beza podpalana palnikiem: z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Polecam gorąco ten deser bo rozgrzeje każdego:)



Przygotowanie: 30 minut.
Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu.

Ilość porcji z przepisu: 4 desery.
  • 200 ml białego wina
  • 4 duże jabłka
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru muscovado
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Beza:
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 4 ramekiny
  • palnik do potraw*
Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. W garnku podgrzać wino. Dodać żurawinę, cukier, miód, przyprawy i dobrze zamieszać. Dodać jabłka i gotować około 10 minut.

Białka ubić ze szczypta soli na sztywno. Cały czas miksując dodawać po 2-3 łyżki cukru pudru do wykończenia składników.

Do ramekinów włożyć jabłka i trochę wywaru z wina. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ubite białka włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować wierzch wystudzonych jabłek. Za pomocą palnika podpalić wierzch. Podawać od razu po przygotowaniu.

Jeżeli ktoś nie posiada palnika, bezę można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 130 stopni i piec 30 minut.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!






Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Drunken apple pies.

Apples with wine, spice and meringue. Perfect winter dessert.

Preparation: 30 minutes.
All ready: right after preparing.
Serves: 4 desserts.


  • 200 ml white wine
  • 4 big apples, peeled
  • ¼ tsp cinnamon
  • ¼ tsp cloves
  • a pinch of cardamon
  • 1 tbsp honey
  • 1 tbsp muscovado sugar
  • 2 tbsp dried cranberry

Meringue:

  • 1 egg white
  • a pinch of salt
  • 120 g caster sugar



Directions:



Heat wine with cranberry, sugar, honey, spices and stir well. Add peeled apples and boil for about 10 minutes. Set aside to chill completely.

Beat a white with salt – it has to be stiff. Then keep beating, adding sugar.

Place cooled apples in the ramekins, add some wine. Place white mixture in the pastry bag and decorate the apples. Using kitchen burner bake the meringue. Serve right after preparing.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Cóż za deser! Prezentuje się wspaniale :) Zapisuję przepis i zamierzam go wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniammmm rozkosz dla podniebienia:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...