wtorek, 17 grudnia 2013

Makowianki.



Drożdżowe bułeczki z makiem.
Alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto z bułeczek wykorzystujemy do wszystkich wypieków drożdżowych: jest idealnie miękkie i smakuje dobrze z każdym dowolnym składnikiem, szczególnie z makiem. 



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: około 12 bułeczek.


Ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła
  • pół łyżeczki soli


Mak:
  • 350 g maku
  • 2 duże jabłka ( szare renety), starte na tarle
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g rodzynek
  • 100 ml rumu
  • 50 g skórki pomarańczowej
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki kaszy manny

Ponadto:

Wykonanie:



Rodzynki zalać rumem i pozostawić do momentu kiedy będziemy przygotowywać mak.
Mak wsypać do średniego garnka i zalać wodą. Wstawić na gaz i gotować przez 20-25 minut. Odcedzić z wody i pozostawić do ostygnięcia. Następnie zmielić dwukrotnie. Do zmielonego i ostudzonego maku dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze pomieszać.

Ciasto:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dwie tortownice o średnicy 21 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia.



W garnuszku podgrzać mleko. Gdy będzie dobre ciepłe wrzucić drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Dobrze zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

W drugim garnuszku rozpuścić masło i odstawić.

Jajka rozbić z łyżeczką z solą i pozostałym cukrem.

Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę. Wlać mieszankę jajeczną i wyrośnięte drożdże.

Ciasto zagniatać duża drewnianą łyżką, cały czas uderzając do ściany miski. Dzięki temu do ciasta wejdzie powietrze i lepiej wyrośnie.

Kiedy wszystkie składniki dobrze się połącza a ciasto odlepi się od miski i utworzy gładką kulę, należy wlać masło. Potem tak samo trzeba je ugniatać łyżka do momentu, aż masło nie wsiąknie.
Kiedy już zagnieciemy ciasto, należy spód miski i ciasto posypać mąką, odłożyć całość na 30 minut w ciepłe miejsce. Najlepiej na letni kaloryfer. Miska musi być przykryta szmatką.


Ciasto podzielić na dwie równe części. Jedną z nich rozwałkować tak, aby utworzyło duży i cienki prostokąt. Połowę masy makowej rozsmarować na cieście pozostawiając brzegi wolne. Ciasto zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na 6 równych cześć. Następnie ułożyć je w przygotowanej tortownicy nadzieniem do wierzchu zachowując równe odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. To samo powtórzyć z drogą połową ciasta.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem i piec przez 20-25 minut. Gotowe od razu po upieczeniu. Udekorować lukrem.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Poppy seed rolls.

Yeast rolls with poppy seed.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 25 minutes
All ready: about 3 hours
Serves: 12 buns.


Yeast dough:
  • 500 g all purpose flour
  • 2 eggs
  • 30 g yeast
  • 1 cup milk
  • 3 tbsp sugar
  • 3 tbsp butter
  • ½ tsp salt

Poppy seed:

  • 350 g poppy seed
  • 2 apples, grated
  • 5 tbsp honey
  • 100 g raisins
  • 100 ml rum
  • 50 g orange peel
  • 3 tbsp dark cocoa
    3 tbsp semolina



Directions:

Poppy seed filling:

Pour the rum into the raisins and set aside .

Place poppy seed in a bowl and fill in with water. Boil for about 20 minutes then drain. Grind up twice and mix with all ingredients.

Dough:

Preheat the oven to 180C. Line two 21 cm round baking pans with parchment paper.

Heat the milk in a small pot. When it's hot turn off the heat and add 3 tablespoons of flour, one tablespoon of sugar and the yeasts. Mix and set aside for 10 minutes.

Melt the butter and set aside.

Lightly beaten eggs mix with the salt and remaining sugar.

In a big bowl place remaining flour. Then add egg mix and yeasts mix. Then knead the dough. It's very important to knead the dough very well. Even if it's pretty painful :). You can use the wooden spoon instead of your own hand.

When all of the ingredients will be well combined and the dough stop stick to the bottom You have to add melted butter. Ten repeat the process of kneading until all of the butter disappear in the dough.

Spread prepared dough with the four and place in a bowl. Then put the bowl with the dough in a warm place for 30 minutes. The bowl has to be covered with a cloth.



Cut the dough into two. Roll the first part out – it should resemble rectangle. Spread prepared poppy seed mixture on the dough and roll it . Cut into 6 parts. Place the buns into prepared pan. Do the same with remaining dough. Bake for 20-25 minutes.



Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

  1. Wyglądają super. :) Jak ja tęsknię za makiem, jeszcze tylko tydzień:)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapitalny pomysł na nieco innego makowca:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...