piątek, 6 grudnia 2013

Korzenne ciasto jabłkowe.



Bardzo proste i wyjątkowo pyszne ciasto z nutą korzenną i dużą ilością jabłek.
Ten przepis wykonaniu jest naprawdę błyskawiczny: najwięcej zajmuje obranie i pokrojenie jabłek. Czas pieczenia jest dość długi ale zapewniam, że warto. Jabłka są rozpieczone i delikatnie: idealnie komponują się z korzennym smakiem ciasta. Świetnie pasuje na zimne wieczory z rozgrzewającą herbatą.



Przygotowanie: 15 minut.
Pieczenie: 120 minut.
Gotowe do podania: około 3 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 8 kawałków


  • 1200 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 350 g cukru muscovado
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka oleju
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 4 jajka
  • łyżeczka masła
  • łyżka bułki tartej
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 21 centymetrów wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do dużego garnka, dodać cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać.

W dużej misce zmieszać przesiane mąki, przyprawę korzenną, cukier, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać olej i śmietanę i bardzo dokładnie wymieszać. Całość przelać do mąki i zmiksować na gładką masę.

Na dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy i ułożyć ¾ jabłek. Jabłka polać pozostałą masą. Na wierzchu wysypać resztę jabłek.

Ciasto piec przez 1,5 – 2 godzin, zależy od piekarnika. Po 1,5 godziny sprawdzić patyczkiem środek, jeżeli będzie suchy to ciasto można wyjąć, jeżeli nie piec dalej sprawdzając co jakiś czas. W połowie pieczenia wierzch ciasta można przykryć folią, aby jabłka za bardzo się nie spiekły.

Przepis zaadaptowany ze strony: thewhiteramekins.com

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Apple spice cake.

Simple cake with apples and spice flavor.

Preparation: 15 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 3 hours.
Serves: 8.

  • 1200 g apples, peeled and cubed
  • 1 tsp cinnamon
  • 1 tbsp spice
  • 350 g muscovado sugar
  • 200 g wholemeal flour
  • 150 g all-purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp fresh lemon juice
  • 1 cup canola oil
  • 4 tbsp sour cream
  • 4 eggs
  • 1 tsp butter
  • 1 tbsp breadcrumbs
  • caster sugar for dusting

Directions:


Preheat the oven to 180C. Butter 21 cm round baking pan and sprinkle with breadcrumbs.

Place peeled and cubed apples in a medium bowl, add cinnamon, lemon juice and stir well.

Mix together in a big bowl both flours, spice, sugar, salt and baking powder. In the second bowl mix eggs, oil and double cream. Combine both mixtures and whisk until it's creamy.

Pour 1/3 cake mixture into prepared pan and place ¾ apples on it. Then cover with rest of mixture and top with remaining apples. Bake for about 2 hours.

Adapted from: thewhiteramekins.com

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

6 komentarzy:

  1. Fajnie wygląda. Szkoda, że moja świąteczna lista ciast już pęka. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to samo: brak czasu i zbyt wiele pomysłów:)

      Usuń
  2. ale pysznie się prezentuje:) wypchane jabłuszkami po brzegi!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ! Uwielbiam korzenne smaki z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, uwielbiam takie ciasta :) To wygląda wspaniale, taki wysokie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...