środa, 25 grudnia 2013

Handmade chocolate.



Ręcznie robione czekolady z dodatkami.
Wbrew pozorom bardzo prosty i efektowny pomysł na prezent dla najbliższych np. z okazji świąt. Do środka możemy włożyć wszystkie ulubione dodatki lub pomieszać różne rodzaje czekolady. Kluczem do odpowiedniej konsystencji ( tzn. żeby czekolada nie topiła się w rękach) jest prawidłowe jej stemperowanie. Nie czekajcie i stwórzcie swoje własne czekolady:)
Przy tej okazji chcemy Wam życzyć spokojnych i wesołych świąt w gronie najbliższych:)



Przygotowanie: 20 minut.

Gotowe do podania: około 30 minut.
Ilość porcji z przepisu: około 6 okrągłych czekolad.

  • 400 g gorzkiej czekolady*
  • 6 okrągłych foremek (około 4 cm średnicy)
  • dodatki: bakalie, orzechy, jagody goji, michałki, żelki, skórka pomarańczowa, chilli .
  • Termometr kuchenny

Wykonanie:


300 g czekolady połamać i włożyć do miski z grubym dnem. Do garnka wlać wrzątek i postawić na gaz. Na to położyć miskę z czekoladą. Woda w garnku nie powinna się stykać z dnem miski. Czekoladę rozpuścić i doprowadzić do temperatury 45 stopni, sprawdzając termometrem. Kiedy już osiągnie taką temperaturę zdjąć z wrzątku i dodać 100 g pozostałej czekolady, mieszać do rozpuszczenia. Czekoladę wylać na schłodzony blat i wyrabiać za pomocą płaskiej łopatki – jej temperatura powinna spaść do 29 stopni. Kiedy już osiągniemy tą temperaturę, czekoladę przelać z powrotem do miski. Do foremek dodać wybrane dodatki i zalać roztopioną czekoladą. Wierzch udekorować dodatkami. Czekolady pozostawić w temperaturze pokojowej przez 5-7 minut. Wierzch powinien być twardy i błyszczący. Następnie włożyć do lodówki na czas 5 minut. Potem wyjąc z lodówki i z foremek – powinny same wypaść. Zapakować i obdarować najbliższych:) 

Czekoladę przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu. 

* można mieszać różne rodzaje czekolad np. biała i mleczną. Z temperowaniem ich postępujemy tam samo jak z czekoladą gorzką.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!








Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)





Handmade chocolate.

Make Your own chocolate with favorite toppings.


Preparation: 20 minutes.

All ready: about 30 minutes.
Serves: 6 bars.


  • 400 g dark chocolate*
  • 6 round tart forms (about 4 cm diam)
  • toppings: dried fruits, nuts, goji berries, sweets, gummy bears, chili etc...
  • cooking thermometer


Directions:


Place 300 g broken chocolate on bowl with thick bottom. Pour small amount of boiling water in a pot and place it on the heat. Put chocolate bowl above it and stir from time to time until the chocolate is melted. You have to check the temperature : it should be 45C. Then remove the bowl with chocolate from the boiling water and stir in remaining 100g of chocolate. When it's well combined pour it over the flat surface ( for example a counter top) and using flat spatula keep stirring, in case of decreasing the temperature to 29C. When the chocolate get the right temperature place it on the clean bowl. Lastly You have to pour the tempered chocolate into the forms and sprinkle with the toppings. Set aside for 5-7 minutes to set: chocolate should be thick and shiny. Then place it on the fridge for another 5 minutes. After this time remove the forms: Your chocolate is all ready to eat:)

* You can make the chocolate with another tastes: for example white or milk chocolate, process of tempering different kinds of the chocolate is the same as preparing dark chocolate.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)


5 komentarzy:

  1. Wyglądają pięknie, uwielbiam takie czekoladki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej, cudowne! wyglądają jak z jakiejś manufaktury, jakby kosztowały majątek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności ....wiem co mówię bo miałam przyjemność smakować :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...