czwartek, 19 grudnia 2013

Ciasto Pomarańczowa Chmurka.



Biszkopt z dwoma kremami czekoladowymi, pomarańczą i galaretką.
Miała być rolada, a wyszło... jak zwykle:) Ale może to i lepiej bo ciasto smakuje pierwsza klasa: na pewno wykonam je jeszcze nie jeden raz. Podstawą jest klasyczny biszkopt naponczowany sokiem pomarańczowym. Następnie mamy krem z mascarpone, śmietany, białej czekolady i soku pomarańczowego. Kolejna warstwę tworzy prosty ganache czekoladowy z dodatkiem miodu. Na całości poukładane są cząstki pomarańczy, a wszystko to przykrywa galaretka domowej roboty. Wspaniałe, lekkie i bardzo zimowe ciasto.



Przygotowanie: 90 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: na drugi dzień

Ilość porcji z przepisu: około 30 kawałków.

Biszkopt:


  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki zimnej wody

Krem z białej czekolady:

  • 200 ml śmietany 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w łyżce ciepłej wody

Ganache czekoladowy:

  • 150 ml śmietany 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki miodu

Ponadto:

  • 8 pomarańczy
  • 200 ml soku pomarańczowego ( plus 2 łyżki do naponczowania)
  • 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 70 ml wrzątku
Wykonanie:



Biszkopt:

Piekarnik nagrzać do 180C, dużą blachę do pieczenia ( 25x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski i dokładnie wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem dopóki nie będą całkowicie sztywne. Dalej miksując, dodawać po 2-3 łyżki cukru. Po wmieszaniu całego cukru zacząć dodawać na przemian żółtko i łyżkę wody, cały czas miksując. Do przygotowanej masy wmieszać sypkie składniki, dodając najpierw pół mącznej masy, następnie drugie pół. Najlepiej mieszać drewnianą łyżką, okrężnymi ruchami. Ciasto przelać do formy i piec przez 20 minut, do suchego patyczka. Chwilę studzić w otwartym piekarniku, potem na zewnątrz. Wyjąć z blachy.

Krem z białej czekolady:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Do śmietany wrzucić mascarpone i krótko miksować. Następnie dodać sok i czekoladę, miksować do połączenia. Na koniec wmieszać żelatynę i odstawić do lodówki.

Ganache:

Czekoladę włożyć do rondelka razem z miodem i śmietaną. Podgrzewać, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej masy. Zostawić do ostygnięcia.

Galaretka:

Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać sok. Dobrze zamieszać i zostawić do ostudzenia. Następnie włożyć do lodówki, pilnując aby zanadto nie stężała. Powinna być na wpół płynna.

Pomarańcze obrać ze skóry i podzielić na cząstki.


Wierzch biszkoptu naponczowac odłożonym sokiem. Następnie wyłożyć krem z białej czekolady, a na niego ganache. Na ganache ułożyć pomarańcze, a całość zalać galaretką. Chłodzić w lodówce całą noc. Ciasto najlepiej składać w blaszce.


Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Orange sponge cake.

Very light and delicious sponge cake with orange and mousse.


Preparation: 90 minutes.
Baking: 20 minutes
All ready: second day
Serves: about 30 squares


Sponge Cake:
  • 1 ½ cup all purpose flour
  • 5 eggs
  • a pinch of salt
  • 1 cup caster sugar
  • 1 tbsp baking powder
  • 4 tbsp cold water

Chocolate ganache:
  • 150 ml double cream
  • 200 g dark chocolate
  • 3 tbsp honey

Orange mousse:

  • 200 ml double cream
  • 250 g mascarpone cheese
  • 100 ml orange juice
  • 100 g white chocolate
  • 2 tbsp sugar
  • 1 tsp gelatin dissolved in 1 tbsp boiling water

Moreover:

  • 8 granges, peeled and divided
  • 200 ml orange juice
  • 1 tbsp gelatin dissolved in 70 ml boiling water


Directions:


Sponge Cake:

Preheat the oven to 180C. Line about 25x35 cm baking pan with parchment paper.

Separate whites from yolks. Place stiffed flour and baking powder in a bowl and mix well.

Add a pinch of salt into the whites and beat until stiff and shiny. Add about 2-3 tbsp of sugar at one time, sill beating. When all sugar in gone , keep mixing, alternately add one yolk and one tbsp of water, until all ingredients are combined. Lastly add flour mixture and using wooden spoon combine with eggs mixture. Pour it into prepared pan and bake for 20 minutes. Set aside to chill.


Chocolate ganache:

Put chocolate, honey and double cream in a small pot and place it on the heat. Stir constantly until the mixture is thick and creamy. Set aside.


White chocolate orange mousse:

Melt the white chocolate and set aside.

Whip very cold double cream: it has to be stick and shiny. Mix int sugar. Add mascarpone cheese and whisk. Lastly pour in melted chocolate, gelatin and juice. Place in the fridge.

Orange jelly:

Mix dissolved gelatin and orange juice and set aside to set.

Spread white chocolate mousse on the sponge cake and top with chocolate ganache. Spread oranges all over the ganache and cover with jelly. Place in the fridge for at least one night.

Like us on facebook!

Bon apetit!!


Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

3 komentarze:

  1. Puszyste, delikatne... cóż tylko zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojoj moje smaki:) genialne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda pysznie :) Szczególnie kusi mnie ten pomarańczowy wierzch :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...