czwartek, 3 października 2013

Ziemniaczki czosnkowe z chilli.


roasted potatoes

Ziemniaki zapiekane z rozmarynem czosnkiem i oliwą.

Dobra alternatywa dla frytek smażonych na głębokim oleju. Kombinacja rozmarynu i czosnku świetnie smakuje po zapieczeniu z oliwą. Natomiast sos z pomidorów i pasty chilli ( użyta została np. przy koreańskim ramyun) świetnie zastępują ketchup. Miłośnicy ziemniaków powinni być zadowoleni!



Przygotowanie: 15 minut.
Gotowanie: 60 minut.
Gotowe do podania: około 75 minut.

Ilość porcji z przepisu: 2 porcje.

  • 1 kg zmieników
  • 3 łyżki oliwy
  • duża kępka świeżego tymianku lub łyżka suszonego
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 duże pomidory
  • pół łyżki pasty chilli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Gotować w osolonej wodzie do momentu kiedy będą jeszcze lekko twarde ( około 15 minut). Oliwę zmieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i tymiankiem. Podgotowane ziemniaki wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i obtoczyć w oliwie z przyprawami. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, mieszając co jakiś czas.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w małe kawałki i wrzucić na rozgrzana patelnię. Smażyć dopóki nie zgęstnieją, a woda nie zniknie. Następnie dodać sól i pastę chilli, dobrze wymieszać i gotować jeszcze chwilę. Odstawić do ostygnięcia.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!
chilli sauce

Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Roasted potatoes.


Roasted potatoes with garlic, thyme and chilli sauce.


Preparation: 15 minutes.
Baking: 60 minutes.
All ready: about 745 minutes.
Serves: 2.


  • 1 kg potatoes, peeled and halved
  • 3 tbsp olive oil
  • bunch of fresh thyme
  • 4 garlic cloves
  • 1 tsp sea salt
  • 4 big tomatoes, skin removed
  • ½ tbsp chilli paste

Directions:

Boil peeled and halved tomatoes for about 15 minutes. Mix olive oil with thyme, salt and crushed garlic. Covered boiled potatoes with olive mixture and place on baking tray. Roast on 180C for 40 minutes, stirring from time to time.

Cook skinless tomatoes until all liquid is gone and the mixture is thick. Then add some salt and chilli paste. Cook 5 minutes more the set aside to chill.



Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...