niedziela, 20 października 2013

Placuszki z kukurydzy i ziół.



Proste i zdrowe placuszki smażone bez tłuszczu. Zrobione ze świeżej kukurydzy, cukinii oraz ziół: kolendry, mięty i pietruszki. Idealne jako przekąska, dodatek do obiadu lub danie na wynos: na uczelnię lub do pracy. Świetnie smakują zarówno na zimno i ciepło np. z dodatkiem jogurtu greckiego.




Przygotowanie: 10 minut.
Gotowanie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 30 minut.

Ilość porcji z przepisu: 10-12 placuszków.

  • 2 młode cukinie
  • 1 kolba kukurydzy
  • mała czerwona cebula
  • 100 g sera feta
  • pół pęczka pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • garść świeżej mięty
  • 75 g mąki
  • 2 duże jajka, roztrzepane
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinie zetrzeć na tarce i odsączyć z wody: np. zawijając w czystą ściereczkę. Umieścić w dużej misce. Cebulę i zioła drobno posiekać. Fetę pokroić z kosteczkę. Kukurydzę oczyścić z nasion za pomocą noża. Wszystkie składniki z listy dodać do cukinii i dobrze wymieszać. Dodać soli i pieprzu do smaku.

Placuszki smażyć na patelni grillowej lub ceramicznej bez tłuszczu, na małym ogniu.

Przepis pochodzi z książki „Grillowanie” Rachel Lane.

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!




Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)



Corn fritters.


Simple fritters with corn, fresh herbs and zucchini.



Preparation: 10 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 35 minutes.
Serves: 10-12 fritters.


  • 2 small zucchinis
  • 1 corncob
  • small red onion
  • 100 g feta cheese
  • handful of fresh parsley
  • handful of fresh coriander
  • handful of fresh mint
  • 75 g flour
  • 2 eggs, whisked
  • salt and pepper

Directions:

Grate zucchini and place it on a clean cloth. Then squeeze to remove water from it. Place prepared zucchini on a big bow. Remove seeds from corn cod using sharp knife. Chop onion, feta cheese and herbs. Add all ingredients to the zucchini and mix until it;s well combined.

Fry on non stick pan until it's gold and set. Serves hot or cold.

Recipe adapted from Rachel's Lane book „Grillowanie”.

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

5 komentarzy:

  1. cudne, świeże, proste i eleganckie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, częściowo pewnie to zasługa tej patelni, ale głównie kucharzących :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...