środa, 23 października 2013

Czekoladowe cupcakes.



Ciemne babeczki z maślanym kremem czekoladowym. Dużo ilość słodyczy i czekolady w jednym, czyli to co lubimy najbardziej:) Cupcakes są proste w wykonaniu, kluczem do udanego kremu jest odpowiednie ubicie masła. Ciasto samo w sobie jest proste i standardowe dla tego typu wypieków. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady!



Przygotowanie: 30 minut.
Pieczenie: 20 minut.
Gotowe do podania: około 1,5 godziny.

Ilość porcji z przepisu: 12-14 babeczek.

Ciasto:

  • 75 g roztopionego i wystudzonego masła
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 ml espresso lub 3 łyżeczki kawy rozpuszczone w 100 ml wrzątku, wystudzone
  • 325 g mąki pszennej
  • 75 g gorzkiego kakao do wypieków
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g cukru
  • 150 ml maślanki naturalnej
  • 1 duże jajko

Krem maślany:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g miękkiego masła
  • 300 g cukru pudru
  • 150 g gorzkiego kakao do wypieków
Wykonanie:

Babeczki:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę do muffin i papilotki.

Roztopić masło i pozostawić do ostudzenia. W espresso lub kawie przygotowanej z proszku rozpuścić cukier waniliowy. Zostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao, sodą, proszkiem i cukrem. Dodać roztrzepane jajko i maślankę i wymieszać. Na koniec wmieszać ostudzone masło i kawę z cukrem. Dobrze połączoną masę przełożyć do papilotek i piec przez 15.20 minut ( sprawdzić wykałaczką czy nie zostaje na niej żadne ciasto).

Krem maślany:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło ubijać mikserem, aż będzie białe, gładkie i puszyste. Do masła dodać cukier puder i miksować do połączenia składników. Następnie przesiać przez sitko kakao i znowu zmiksować. Na koniec wmieszać roztopioną i ostudzoną czekoladę.

Kremem, za pomocą szprycy, dekorować ostudzone muffiny. Można ściąć ich czubki jeżeli zależy nam na idealnym wyglądzie po przekrojeniu. Zjeść od razu lub przechowywać w lodówce:)

Przepis zaadaptowany ze strony: call-me-cupcake.blogspot.se

Zapraszamy do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!





Serdecznie dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)




Chocolate cupcakes.


Delicious dark chocolate cupcakes with butter cream.



Preparation: 30 minutes.
Baking: 20 minutes.
All ready: about 1.5 hours.
Serves: about 12.

Cupcakes:

  • 75 g melted and chilled butter
  • 1 tsp vanilla sugar
  • 100 ml espresso or 2 tbsp instant coffee melted in 100 ml hot water
  • 325 g all purpose flour
  • 75 g dark baking cocoa
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder
  • 250 g sugar
  • 150 ml plain buttermilk
  • 1 big egg
Chocolate butter cream:

  • 200 g dark chocolate, melted
  • 300 g softened butter
  • 300 g caster sugar
  • 150 g dark baking cocoa
Directions:

Cupcakes:

Preheat the oven to 180C. Prepare muffin baking pan.

Melt the butter and set aside to chill. Dissolve vanilla sugar in hot coffee, set aside to chill.

Mix all dry ingredients. Add beaten egg with a the butter mil and stir well. Lastly mix in chilled butter and coffee. When it's well combined pour the batter into the muffin pan. Bake for 15-20 minutes. Set aside to chill.


Butter cream:

Beat softened butter until it's puff, creamy and pale. Next stir in caster sugar and mix until well combined. Then stiff in cocoa and stir again. Lastly mix in melted and chilled chocolate.

Decorate completely cooled muffins with the butter cream. Hold the cupcakes in a refrigerator.

Recipe belongs to : call-me-cupcake.blogspot.se

Like us on facebook!

Bon apetit!!

Thanks for all the comments, every word means a lot for us:)

10 komentarzy:

  1. Mniam, poproszę jedną na osłodę chłodnego poranka. Wyglądają nieziemsko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo elegancko wyglądają w tych kolorach :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo czekolady widzę :) Uwielbiam takie szczególnie jak jest już zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello,

    We love your recipes, they are so yummy. Would be delighted if you could share your recipes with us at http://ipinrecipes.com/ a community for food bloggers and food lovers. With iPinRecipes.com your recipes will be published immediately without any editorial review. No need to edit, crop your recipe images, with iPinRecipes.com you can directly pin your recipes from your blog. So why to wait, join our community and start pinning recipes.

    Happy Pinning!!!

    Regards
    iPinRecipes Team

    OdpowiedzUsuń
  5. 150 g kakao to chyba troche duzo. Napewno taka ilosc? To jest cala paczka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na tyle masła i cukru 150 g kakao jest odpowiednią ilością.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...